SECONDI - DRUGIE DANIA

SECONDI di CARNE - DRUGIE DANIA MIESNE

AGNELLO - JAGNIECINA i BARANINA

Agnello al forno con patate e piselli, czyli pieczona baranina z ziemniakami i groszkiem



















MANZO e VITELLO - WOLOWINA i CIELECINA

Braciole napoletane (involtini di carne), czyli zrazy zawijane po neapolitansku

Carne alla pizzaiola, czyli mieso ala pizza

Polpette al sugo, czyli pulpety w sosie pomidorowym

Polpettone con spinaci, prosciutto cotto e provola, czyli pieczen miesna ze szpinakiem, gotowana szynka i serem provola

Ragù alla genovese, czyli sos cebulowy na wolowinie

Ragù I , czyli sos pomidorowy na wolowinie

Rollè di vitello al latte, czyli rolada cieleca w mleku

Scaloppine al limone, czyli kotlet cielecy w cytrynowym sosie

Straccetti con carciofi

Straccetti con rucola e parmigiano
















MAIALE - WIEPRZOWINA

Braciola di cotica e ragù di maiale, czyli roladka ze skory wieprzowej w sosie pomidorowym

Cotechino con lenticchie e purè, czyli kielbasa cotechino z soczewica i ziemniaczanym pureè

Salsicce al sugo, czyli surowa kielbasa w pomidorach

Salsicce e friarielli, czyli kielbaski z neapolitanska odmiana cime di rapa

Fesa di maiale all'olio, czyli szynka wieprzowa w sosie

Fave, pecorino e pancetta - Mlody bob,ser pecorino i pancetta, czyli rzymska majowka















CONIGLIO - KROLIK

Coniglio all'ischitana, czyli krolik duszony w bialym winie

Coniglio con i peperoni, czyli krolik w papryce

Coniglio ripieno, czyli nadziewany krolik

Rollè di conglio al forno, czyli pieczona rolada z krolika
















POLLAME - DROB

Cordon bleu, czyli kotlet drobiowy z nadzieniem z szynki i sera

Pollo ai limoni, czyli cytrynowy kurczak

Pollo alla romana, czyli kurczak w papryce po rzymsku

Pollo ripieno, czyli nadziewany kurczak

Spinacine, czyli mielone z kurczaka i szpinaku






















FRATTAGLIE - PODROBY

Trippa al sugo, czyli flaki na ostro w pomidorach






















SECONDI di PESCE  - DRUGIE DANIA z RYB  lub OWOCOW MORZA

PESCE - RYBY

Alici in tortiera, czyli sardela europejska na blaszce po neapolitansku

Insalata di fagioli cannellini e tonno, czyli salatka z fasoli cannellini i tunczyka

Merluzzo bollito con aglio, olio e limone, czyli gotowany dorsz z czosnkiem, oliwa i sokiem z cytryny

Orata all' acqua pazza, czyli dorada w szalonej wodzie

Orata con le patate al forno, czyli dorada pieczona z ziemniakami

Platessa al pomodoro, czyli gladzica w pomidorach



Salmone al forno, czyli losos pieczony

Sgombro sott'olio, czyli makrela w oleju














CALAMARI, TOTANI - KALMARY

Anelli di totano con carciofi e acciughe, czyli krazki kalmarow z karczochami i filecikami anchovies

Calamaretti alla luciana, czyli duszone w pomidorach kalmary z czarnymi oliwkami i kaparami

Calamaretti in umido, czyli kalmary w pomidorach

Calamari ripieni, czyli nadziewane kalmary















POLIPO - OSMIORNICA

Polipetti affogati, czyli osmiorniczki w pomidorach

Polipetti alla luciana, czyli osmiorniczki w pomidorach z oliwkami i kaparami













SEPPIE - MATWY

Seppie e patate, czyli matwy z ziemniakami

Seppie grigliate, czyli grilowane matwy














FRUTTI di MARE MISTI - ROZNE OWOCE MORZA

Zuppa di cozze napoletana, czyli neapolitanska "zupa" z muli











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...