Cordon Bleu, we Wloszech oznacza kotlet z kurczaka z nadzieniem z sera i szynki.
Jest powszechnie lubiany, zwlasza przez dzieci i dostepny w kazdym sklepie miesnym. Mozemy go kupic jako wyrob masowej produkcji lub zrobiony przez rzeznika, ale spokojnie mozemy go sobie przygotowac wlasnorecznie w domu.
Potrzebowac bedziemy:
piersi z kurczaka pokrojone w cienkie plastry lub rozbite
plastry sera zoltego (moze byc mozzarella lub inny lagodny zolty ser)
szynke wieprzowa w plasterkach
Cienkie plastry z piersi z kurczaka solimy. Ukladamy na nich plaster szynki wieprzowej i plaster sera. Przykrywamy plasterkiem szynki i plastrem piersi z kurczaka.
Panierujemy w mace , w rozmaconym jajku i bulce tartej.
Smazymy na oliwie lub masle, na niezbyt mocnym gazie, tak aby nie przypalila sie nam panierka a zdazyl rozpuscic sie ser w srodku naszego Cordon Bleu.
Zrobilam je dzis na obiad i moj maluch wtrabil wilkiego Cordon Bleu, az mu sie uszy trzesly. Serdecznie polecam wiec "kolezankom po fachu". I zycze wszystkim smacznego :-)
Cordon Bleu - secondo piatto
Toz to klasyka - i to jaka pyszna! Narobilas mi ochoty na takiego kotleta...
RispondiEliminaTen ser wypływający ze środka :)
RispondiEliminaUwielbiam to danie.
Smakowity kotlecik. Zwłaszcza z szyneczką włoską.
RispondiEliminaPozdrowienia:)
pyszny tradycyjny kotlet. mniam
RispondiElimina@ Dziewczyny macie racje. Kotlecik bardzo dobry, szczegolnie zrobiony samemu w domu. I kto by pomyslal, ze i we Wloszech to popularne danie. Serdecznie Was pozdrawiam.
RispondiElimina