Skladniki
srednio na osobe:
150 - 200 g cukinii
80 - 120 g makaronu
oliwa
2 zabki czosnku
drobno straty parmezan
pieprz
pare listkow bazylii
Wykonanie:
Cukinie myjemy i osuszamy. Kroimy na cienkie plasterki. Na patelnie wylewamy obficie oliwe i smazymy partiami plastry cukinii. Nie polecam smazyc zbyt duzej ilosci na raz, bo wtedy beda sie dusic a nie smazyc. Obsmazamy na zloto. Wyjmujemy z oliwy lyzka cedzakowa i lekko solimy.
W miedzyczasie nastawiamy wode na makaron. Gdy cukinie sa usmazone wrzucamy makron, solimy i gotujemy al dente.
Na inna patelnie wylewamy pare lyzek oliwy obsmazamy na zloto lekko zgnieciony czosnek i go usuwamy. Odcedzamy makaron i wrzucamy na patelnie ze zaromatyzowana oliwa, dodajemy usmazone cukinie, dodajemy pare poszarpanych lisci bazylii i posypujemy calosc obficie drobno startym parmezanem i odrobina pieprzu. Mieszamy dokladnie calosc i serwujemy.
Jesli Wam smakowalo to polecam rowniez inne danie tego typu tylko z dodatkiem smietany i sera provola (wedzona mozzarella) - Rigatoni con zucchine, provola e panna, czyli makaron rigatoni z cukinia, serem provola i smietana
Smacznego.
Mniam, pyszności. Uwielbiam cukinie:)
RispondiEliminaMoje smaki !
Potęga prostoty - kilka świetnych składników i już nie można myśleć o niczym innym na jutrzejszy obiad.
RispondiEliminabardzo lubię takie proste dania co szybciutko się robi. Jest tyle możliwości, że szok, ale Twoje amciu strasznie mocno pachnie tu u mnie. Pozdrawiam
RispondiEliminaProste i smaczne danie:) Bardzo mi się podoba:)
RispondiEliminaBardzo lubię i robię od dawna. U mnie o wiele bardziej czosnkowe.
RispondiEliminaDziekuje wszystkim za wizyte.
RispondiElimina@ gruba jadziu ilosc dodanego czosnku to juz kwestia naszych gustow i smaku. W Polsce do dan dodaje sie duzo cebuli, czosnku, roznych przypraw. We Wloszech gotuje sie troszke inaczej, ale przeciez nikt nam nie zabrania gotowac wg naszego uznania.Dzieki, ze wpadlas:-)
Proste, bardzo smaczne. Uwielbiam te smaki.
RispondiElimina