Pollo alla romana
skladniki
sredniej wielkosci kurczak
4 papryki
400 g swiezych pomidorow lub pomidorow z puszki, bez skorki (pelati)
2-3 zabki czosnku
2-3 zabki czosnku
200 ml bialego wina
pare lyzek oliwy
sol
Kurczaka dzielimy na czesci, myjemy i osuszamy.
W rondlu rozgrzewamy oliwe i zezlacamy na niej lekko zgniecione zabki czosnku. Usuwamy je.
Obsmazamy na zloto kurczaka.
Podlewamy winem i chwile je odparowujemy. Solimy kurczaka i przykrywamy pokywka. Dusimy pod przykryciem okolo, na niskim ogniu, okolo 30 minut.
W miedzyczasie oczyszczamy papryke, kroimy na paski i przesmazamy na oliwie.
Pomidory pozbawiamy skorki i kroimy w kostke. Jesli uzywamy pomidorow z puszki te tez z grubsza siekamy.
Do podduszonego kurczaka dodajemy papryke, pomidory. Dosalamy i dusimy pod przykryciem przez nastepne 20 - 30 minut. Na koniec sprawdzamy na sol i ewentualnie dosalamy.
Podajemy :-)
Smacznego.
Pollo alla romana - secondo piatto
@ Dziekuje Angie. Byl bardzo smaczny :-)
RispondiEliminaBardzo smakowicie się zapowiada ten kurczaczek :)
RispondiEliminaPozdrawiam :)
zrobiłam na obiad ten rarytas i bardzo wszystkim smakowało. Troszkę pokombinowałam po swojemu, ale inspirowałam się tym wpisem. Już tak mam, że do oryginalnej receptury muszę wtrącić swoje trzy grosze. Cieszę się, że wyszło bardzo smacznie. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
RispondiEliminaZ czym go podawać? Beata
RispondiElimina