domenica 11 ottobre 2015

Danubio, czyli drozdzowe buchty ze slonym nadzieniem


Danubio - Dunaj.
Danubio, nazywany rowniez torta a pizzico (tort do uszczypywania), jest tradycyjnym neapolitanskim wypiekiem. Bardzo czesto podawany jest na przyjeciach w formie bufetu. Cieszy sie powodzeniem i kazdy z przyjemnoscia siega po miekkie buleczki ze slonym nadzieniem.
Skad taka nazwa? Nie wiem. W sieci znalazlam pare hipotez. Jedna z nich zaklada, ze placek zostal "wynaleziony" przez austriacka ciotke, slynnego cukiernika neapolitanskiego Mario Scaturchio. Inna teoria glosi, ze buchty przybyly wraz z wiedenskimi kucharzami, po slubie krola Ferdynanda I z Maria Karolina Austriacka.
Nie wazne. Wazne, ze jest bardzo smaczny :-)
Oczywiscie tu moze nasunac sie pytanie: To buchty nie sa tradycyjna potrawa polska? Pewnie, ze tak. Ale jak widac swiat kulinarny jest maly. Znamy przeciez buchty w Polsce bardzo dobrze tylko, ze robimy je ze slodkim nadzieniem, najczesciej z powidlami. W Neapolu nadzienie jest wytrawne.

skladniki na 20 buleczek:
550 g maki
1 lyzeczka soli
2 jajka
250 ml cieplego mleka
4 lyzki cukru
25 g swiezych drozdzy
50 ml oliwy


Do cieplego mleka dodajemy cukier i rozpuszczamy w nim drozdze.
Do maki dodajemy sol i jajka. Wlewamy mleka z drozdzami wyrabiamy ciasto. Ja robie to mikserem ze spiralnymi koncowkami. Jesli chcecie to mozecie zagniesc recznie.
Gdy ciasto jest juz wyrobione dodajemy oliwe i wyrabiamy na nowo.
Przykrywamy naczynie z ciastem i odstawiamy do wyrosniecia na okolo 2  godziny.


W miedzyczasie przygotowujemy nadzienie
500 g ricotty
100 g salame napoletano
100 g szynki
sol, pieprz
200 sera provola (wedzona mozzarella) lub delikatnego zoltego sera

Ricotte doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy pokrojone wedliny. Ser kroimy w kostke.


Wyrosniete ciasto dzielima na 20 porcji po okolo 50 g i formujemy w kulki.
Z kulek ciasta rormujemy placuszki i nadziewamy ricotta z wedlinami  i serem.


Buleczki sklejamy i ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej maslem i wysypanej maka. Sklejeniem w dol i zachowujemy odleglosc pomiedzy buleczkami.
Odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia  ( ja w piekarniku) na okolo 2 godziny.
Wyrosniete buleczki smarujemy rozmaconym jajkiem.
Dodatkowo posypalam je sezamem.


Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w teperaturze 180°C, przez okolo 25- 30 minut.


Przepyszne jeszcze cieple ale i zimne bardzo dobre.


Smacznego:-)

P.S. Przypominam rowniez podobny przepis Torta a pizzico.

Na zakonczenie pare zdjec z plazy w Maiori, znanej miejscowosci wypoczynkowej na Wybrzezu amalfitanskim. Jest to najdluzsza plaza w tej czesci polwyspu. Plaza jest piaszczysta, choc piasek jest ciemny. Troche drobnych kamieni przy wejsciu do wody. W wodzie piasek, ale szybko robi sie gleboko. I najwazniejsze, na plaze wchodzi sie bezposrednio z nadmorskiej promenady. W sierpniu bardzo zatloczona. I bardzo ciezko o miejsca parkingowe.  :-)
Zjecia robione 19 wrzesnia 2015.








14 commenti:

  1. Buchty, to jest to co dawno chodzi mi po głowie, ale jeszcze nie zrealizowane marzenie.

    RispondiElimina
  2. Buchty, to jest to co dawno chodzi mi po głowie, ale jeszcze nie zrealizowane marzenie.

    RispondiElimina
  3. Przesyłam pozdrowienia z Calabrii. ....ja muszę nauczyć się gotować po włosku. ...więc chętnie skorzystam z twoich przepisów. ...buziaki

    RispondiElimina
  4. Cześć, śledzę twój blog od dawna a teraz jestem w Neapolu. Jeśli masz czas się spotkać, to odezwij się do mnie przez FB, znajdziesz mnie jako nakarmionastarecka, pozdrowienia!

    RispondiElimina
  5. Cześć, śledzę twój blog od dawna a teraz jestem w Neapolu. Jeśli masz czas się spotkać, to odezwij się do mnie przez FB, znajdziesz mnie jako nakarmionastarecka, pozdrowienia!

    RispondiElimina
  6. Świetny przepis. Dobry na każdą okazję. :)

    RispondiElimina
  7. Strange "water hack" burns 2lbs overnight

    More than 160k men and women are hacking their diet with a simple and SECRET "water hack" to burn 2 lbs every night while they sleep.

    It's simple and works on anybody.

    This is how to do it yourself:

    1) Go get a drinking glass and fill it up with water half full

    2) And now use this weight loss hack

    you'll become 2 lbs thinner as soon as tomorrow!

    RispondiElimina
  8. Trudnosci w radzeniu sobie z wydatkami i projektami?
    Uzyskaj pożyczki od 2000 euro do 900.000 euro.
    Inwestujemy również w duże projekty. Prześlij swoje projekty i uzyskaj finansowanie.
    Jestesmy gotowi pomoc ci w tych trudnych czasach.
    Skontaktuj sie z nami prywatnie, aby uzyskac wiecej informacji.
    E-mail: area.of.finance13@gmail.com
    Whatsapp: +33756841623

    RispondiElimina
  9. "Hello, I am one of the most impressed people in your article. I’m very curious about how you write such a good article. Are you an expert on this subject? I think so. Thank you again for allowing me to read these posts, and have a nice day today. Thank you 야설."

    RispondiElimina
  10. Really, you have some great tips here. Thanks for sharing. I sometimes get so caught up in writing my own blogs I forget to put the right thought into the comments. You’ve healed me, however!대딸방

    RispondiElimina
  11. Nie słyszałam o takiej potrawie nigdy wcześniej! Pozdrawiam Kuchnia i styl

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...