skip to main | skip to sidebar
kuchnia pod wulkanem

RUSTICI - WYTRAWNE WYPIEKI

Danubio, czyli drozdzowe buchty ze slonym nadzieniem

Panini alla zucca, czyli buleczki z dynia

Panino napoletano, czyli nadziewana buleczka po neapolitansku

Panuozzo alla Tommaso

Rustico napoletano (versione torta), czyli placek ze slodkiego ciasta polkruchego z wytrawnym nadzieniem z ricotty i wedlin

Saltimbocca, czyli buleczki drozdzowo- ziemniaczane ze "slonym" nadzieniem

Strudel con ricotta, bietole e pinoli, czyli strudel z ricotta, bocwina i orzeszkami piniowymi



Taralli sugna e pepe, czyli neapolitanskie obwarzanki z migdalami i pieprzem

Torta a pizzico, czyli drozdzowo - ziemniaczane buchty ze slonym nadzieniem

Torta di carciofi, czyli placek z karczochami

Tortano con lievito madre, czyli tortano na zakwasie
Home page
Iscriviti a: Post (Atom)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • HOME PAGE - STRONA GLOWNA
  • ANTIPASTI - PRZEKASKI i PRZYSTAWKI
  • PRIMI - PIERWSZE DANIA
  • SECONDI - DRUGIE DANIA
  • CONTORNI - DODATKI z JARZYN
  • PIZZA, PIADINA
  • RUSTICI - WYTRAWNE WYPIEKI
  • PANE e PANINI - CHLEB i BULECZKI
  • FRITTATE e UOVA - FRITTATE i DANIA z JAJ
  • PASTA FRESCA e GNOCCHI - JAK ZROBIC SWIEZY MAKARON i KLUSKI
  • DOLCI e TORTE - SLODYCZE, CIASTA i TORTY
  • LIQUORI e BEVANDE - LIKIERY i NAPOJE
  • CONSERVE - PRZETWORY
  • CUCINA POLACCA - DANIA KUCHNI POLSKIEJ
  • MIE RICETTE FATTE DA VOI - PRZEPISY Z KTORYCH SKORZYSTALISCIE

Per contattarmi: - Adres kontaktowy:

anthonyb@gazeta.pl



Informazioni personali

La mia foto
anthony
Napoli, Italy
Urodzilam sie i wychowalam we Wroclawiu (Polska). Od ponad 10 lat ,mieszkam w poblizu Neapolu. Moje pasje to podroze i gotowanie. Gotuje najczesciej regionalne potrawy kuchni neapolitanskiej, ktore to chcialabym Wam przyblizyc.
Visualizza il mio profilo completo

Archivio blog - Archiwum bloga

  • ▼  2015 (2)
    • ▼  ottobre (1)
      • Danubio, czyli drozdzowe buchty ze slonym nadzieni...
    • ►  settembre (1)
  • ►  2014 (7)
    • ►  maggio (5)
    • ►  febbraio (2)
  • ►  2013 (21)
    • ►  agosto (1)
    • ►  luglio (1)
    • ►  maggio (5)
    • ►  marzo (3)
    • ►  febbraio (3)
    • ►  gennaio (8)
  • ►  2012 (52)
    • ►  dicembre (5)
    • ►  novembre (6)
    • ►  agosto (3)
    • ►  luglio (1)
    • ►  giugno (5)
    • ►  maggio (8)
    • ►  aprile (8)
    • ►  marzo (3)
    • ►  febbraio (5)
    • ►  gennaio (8)
  • ►  2011 (100)
    • ►  dicembre (10)
    • ►  novembre (13)
    • ►  ottobre (4)
    • ►  settembre (7)
    • ►  agosto (6)
    • ►  luglio (2)
    • ►  giugno (11)
    • ►  maggio (12)
    • ►  aprile (4)
    • ►  marzo (17)
    • ►  febbraio (11)
    • ►  gennaio (3)
  • ►  2010 (67)
    • ►  dicembre (4)
    • ►  novembre (12)
    • ►  ottobre (3)
    • ►  settembre (5)
    • ►  agosto (8)
    • ►  luglio (11)
    • ►  giugno (14)
    • ►  maggio (10)

Etichette - Etykiety

acchiughe alici (sardele) (4) agnello (baranina i jagniecina) (1) amarene (wisnie) (2) antipasti (przekaski i przystawki) (26) asparagi (szparagi) (5) asparagi di mare salicornia (solirod) (1) basilico (bazylia) (4) besciamella (beszamel) (1) bietola (1) borragine (ogorecznik) (1) broccoli (brokuly) (2) caffè (kawa) (1) Calabria (2) calamari totani (kalmary) (4) Campania (21) canditi (1) canzone napoletana (muzyka i piesni neapolitanskie) (13) carciofi (karczochy) (8) carne di maiale (wieprzowina) (4) carne di vitello (cielecina) (1) carote (marchew) (1) castagne (kasztany jadalne) (1) cavolfiore (kalafior) (4) ceci (ciecierzyca) (2) chiacchiere (faworki chrusty) (1) cicoria catalogna (cykoria) (3) cipolla (cebula) (6) coccio gallinella (kurek czerwony) (1) coniglio (krolik) (4) conserve (przetwory) (15) contorno (dodatki z jarzyn) (38) cornetto (rogalik) (1) cotechino zampone (1) cotica di maiale (skora wieprzowa) (1) cozze (mule) (5) crema chantilly crema pasticcera (krem budyniowy) (4) cucina campana (kuchnia regionalna Neapolu) (135) cucina emiliano romagnola (kuchnia regionalna Emilii - Romanii) (5) cucina internazionale (dania z roznych stron swiata) (5) cucina laziale (kuchnia regionalna Lacjum - Rzymu) (8) cucina ligure (kuchnia regionalna Ligurii ) (1) cucina lombarda (kuchnia regionalna Lombardi) (1) cucina marchigiana (kuchnia regionalna Marche) (1) cucina piemontese (kuchnia regionalna Piemontu) (1) cucina polacca (kuchnia polska) (5) cucina pugliese (kuchnia regionalna Apulii) (2) cucina sarda (kuchnia regionalna Sardynii) (2) cucina siciliana (kuchnia regionalna Sycylii) (8) cucina toscana (kuchnia regionalna Toskanii) (2) cucina veneta (kuchnia regionalna Wenecji Euganejskiej) (1) datteri (daktyle) (1) dolci e torte (ciasta i desery) (40) fagioli (fasola) (4) fagiolini (fasolka szparagowa) (2) fave (bob) (1) finocchio (koper wloski) (1) fiori di zucca (kwiaty z dyni) (2) fiori di zucchine (kwiaty cukinii) (1) fragole (truskawki) (1) friarielli cime di rapa (kapusta polna) (2) frittata (6) frittelle (placki racuchy bliny) (1) funghi ricchioni (boczniaki) (2) gamberi (krewetki) (4) glassa (lukier) (2) gnocchi (kluski) (4) graffe bombe zeppole (paczki oponki) (1) granita sorbetto e gelato (sorbety i lody) (1) grano (pszenica) (2) lasagna (lazania) (1) Lazio (2) lenticchie (soczewica) (3) lievito madre (zakwas) (4) liquori e bevande (likiery i nalewki) (9) mandorle (migdaly) (9) manzo (wolowina) (8) marzapane (marcepan) (2) mascarpone (2) melanzane (baklazany) (9) melone (melon) (1) merluzzo (dorsz) (1) mozzarella (4) olive (oliwki) (1) orata (dorada) (2) pan di spagna (biszkopt) (5) pane e panini (chleb i buleczki) (11) pasta al forno (zapiekanki z makaronu) (3) pasta fresca (swiezy makaron) (12) pasta frolla (kruche ciasto) (7) patate (ziemniaki) (17) peperoni (papryka) (11) pesce e frutti di mare (owoce morza i ryby) (34) pesto (2) piadina (2) pinoli (orzeszki piniowe) (2) piselli (groszek zielony) (5) pistacchi (pistacje) (1) pizza (12) platessa (gladzica) (1) polenta (1) polipo (osmiornica) (6) pollo (kurczak) (5) pomodori (pomidory) (2) primi (pierwsze dania) (55) Puglia (Apulia) (1) quaglie (przepiorki) (1) ragù (6) ravioli (2) ricotta (17) riso (ryz) (10) riso al forno (zapiekanki z ryzu) (1) risotto (2) rucola (2) rustici (slone wypieki) (10) salmone (losos) (4) salsicce (kielbaski) (4) salvia (szalwia) (3) scarola (3) secondi di carne (miesne drugie dania) (26) secondi di pesce (drugie dania z ryb i owocow morza) (15) semolino (kasza manna) (2) seppia (matwa) (3) sgombro (makrela) (1) Sicilia (1) Spagna (Hiszpania) (1) speck (1) spinaci (szpinak) (4) strudel (1) taralli (3) telline (1) tonno (tunczyk) (3) Trentino - Alto Adige (1) trippa (flaki) (1) trota salmonata (pstrag lososiowy) (1) uova (jajka) (8) Veneto (1) verza (kapusta wloska) (2) vongole (malze jadalne) (2) zucca (dynia) (5) zucchine (cukinia) (6) zuppe e minestre (zupy) (7)

Post più popolari - Popularne posty

  • Struffoli
    Struffoli  to malenkie kuleczki ciasta usmazone w glebokim oleju lub smalcu a nastepnie wymieszane z cieplym miodem i skorkami kandyzowanymi...
  • Polpette al sugo, czyli pulpety w sosie pomidorowym
    Nie wiem jak Wam, ale pulpety zawsze kojarzyly mi sie ze szpitalnym jedzeniem. Jalowe. Ugotowane w jarzynowej zupie albo z jakims niewyrazny...
  • Crema di limoncello
    Crema di limoncello to jeden z najczesciej robionych, zaraz obok limoncello, nalewek pochodzacych z Kampanii. Jego domowa produkcja jest pro...
  • Cotechino con lenticchie e purè, czyli kielbasa cotechino z soczewica i ziemniaczanym pureè
    Cotechino to wyrob masarski, rodzaj surowej kielbasy sporzadzonej z miesa wieprzowego, skorek wieprzowych i tluszczu, "zapakowanej&q...
  • Pasta al forno, czyli zapiekany makaron
    Pasta al forno , czyli zapiekanki makaronowe to we Wloszech czesto robione dania. Najczesciej podawane sa jako pierwsze danie niedzielneg...
  • Southern cornbread (USA), czyli chleb z maki kukurydzianej (USA)
    Chleb kukurydziany to wypiek amerykanski. Fuzja tradycji rdzennych mieszkancow i ich kolonizatorow. Nalezy do wypiekow tzw. quick bread ...
  • Pizza fritta, czyli pizza smazona
    Pizza fritta, czyli smazona, jest jedna z najstarszych i bardzo lubianych i w obecnych czasach pizz w Neapolu. Dostepna do kupienia w kazde...
  • Sfogliatella frolla, czyli kruche ciastko z nadzieniem z semoliny (kaszki mannej z pszenicy durum) i ricotty
    Sfogliatella to typowo neapolitanskie ciastko jadane na slodkie sniadanie. Kupic ja mozna w kazdej cukierni czy barze. Istnieja jej dwie odm...
  • Semifreddo Snickers, deser na zimno Snickers
    Zapraszam na imieninowy torcik :-) Semifreddo Snickers na tortownice o srednicy 28 cm . Polewa: puszka skondensowanego, slodzone...
  • Frittata di maccheroni, czyli frittata z makaronu spaghetti
    Frittata z makaronu nalezy do dan czesto przyrzadzanych w Neapolu. Nalezy do potraw cucina povera - czyli kuchni niewykwintnej i biednej...

Commenti - Komentarze

Recent Comments Widget

leggo... - Czytam...

  • a cucina e mammà
  • Anice & Cannella
  • Belgia od kuchni
  • I Pasticci dello Ziopiero
  • I Sapori del Mediterraneo
  • Il maiale ubriaco
  • Il menu di Angela
  • Italia od kuchni
  • La cucina di Flap
  • Le mie ricette preferite
  • Mollica di pane
  • Pasqualina in cucina
  • Profumo di lievito
  • Tasty colours
  • Trattoria da Martina
  • Zmysly w kuchni

I miei lettori - Obserwatorzy

Visualizzazioni totali

free counters
 
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Ricette di cucina
Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i nie zgadzam sie na ich kopiowanie oraz rozpowszechnianie bez mojej zgody (patrz : Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)
Creative Commons License Questo/a opera è pubblicato sotto una Licenza Creative Commons.