Panuozzo to kulinarny specjal z miasteczka polozonego na wybrzezu Sorrento- Gragnano. Miasteczko to lezy pomiedzy Neapolem a Sorrento, ok. 3 km od wybrzeza u podnoza Gor Lattari. Gragnano jest znane na caly swiat z produkcji makaronow. Poczatki historii produkcji "pasty" siegaja tu konca XVI wieku.
Innym specjalem tu produkowanym jest doskonale, ciemno-rubinowe wino "Gragnano" ze znakiem DOC.
Od poczatku lat osiemdziesiatych zaczeto wypiekac tu PANUOZZO. Panuozzo to sporych rozmiarow kawal swiezo wypieczonego chleba, zapieczonego z roznymi nadzieniami. Jest wypiekany bezposrednio przed konsumpcja w piecach opalanych drewnem i stal sie znana w okolicy przekaska. Polecam szczegolnie lokal "Mascolo", ktory znajduje sie naprzeciw szpitala w Gragnano. Najlatwiej kierowac sie znakami na szpital lub zapytac o Pizzerie Mascolo Tommaso, bo Mascolo jest tam wielu.
Pierwsza pozycje w menù zajmuje Panuozzo alla Tommaso. Klasyk panuozzowy:-))))
Zacznijmy od przygotowania "chlebkow". Zrobilam je z ciasta jak na pizze.
400 g maki
250 ml cieplej wody
7-8 g drozdzy
lyzeczka soli
O tym jak wyrobic ciasto przeczytacie w tym poscie.
Wyrobione ciasto podzielic na 2 czesci i odstawic pod przykryciem do wyrosniecia na 2 godziny.
Wyrosniete ciasto ulozyc na blaszcze wylozonej papierem do pieczenia i rozciagnac na ksztalt szerokiego, plaskiego chlebka.
Upiec, we wczesniej nagrzanym na maksymalna temperature piekarniku, przez ok. 15- 20 minut.
Przestudzic i przeciac na pol.
W miedzyczasie przygotowac nadzienie.
Nadzienie:
0,5 kg pieczarek
puszka pomidorow w kawalkach (polpa a pezzettoni) lub cale pomidory bez skorki (pelati)
zabek czosnku
sos tabasco lub oliwa z peperoncino (olio forte)
200 g cienko pokrojonej pancetty coppatej
250 g sera provola lub mozzarella
0,5 kg pieczarek
puszka pomidorow w kawalkach (polpa a pezzettoni) lub cale pomidory bez skorki (pelati)
zabek czosnku
sos tabasco lub oliwa z peperoncino (olio forte)
200 g cienko pokrojonej pancetty coppatej
250 g sera provola lub mozzarella
Na 2 lyzkach oliwy podsmazyc lekko zgnieciony zabek czosnku i go usunac.
Wrzucic na oliwe oczyszczone, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Ja uzylam tu juz gotowych pieczarek, z zalewy naturalnej. Chwile przesmazyc i odparowac.
Dodac pomidory. Jesli uzywamy pomidorow w kawalkach to dodajemy je wraz z zalewa. Jesli uzywamy calych pomidorow, bez skorki, z puszki (pelati) musimy je odcedzic z zalewy i z grubsza posiekac.
Posolic i dusic, az sos odparuje.
Nalozyc nadzienie do srodka wczesniej upieczonego i przekrojonego "chlebka".
Sos pomidorowy z pieczarkami, ser i pancette. Sos pomidorowy z pieczarkami skrapiamy obficie tabasco lub pikantna oliwa.
I zapiekamy ponownie calosc, az ser sie nam rozpusci.
Smacznego!
Ponizej oryginal z Gragnano.
To panuozzo wygląda wspaniale :) Bardzo chętnie zrobię coś takiego. Jestem pewna, że w mojej rodzinie będzie smakowało. W ogóle po raz pierwszy trafiłam na Twój blog, ale już jestem pewna, że pozostanę stałym gościem.
RispondiEliminafajne jest poznawanie kulinarnych specjałów z różnych zakątków.
RispondiEliminaMmmm, ale pyszności. Niesamowite są te włoskie przekąski. Składniki niezmienne - pomidory, oliwa, mozarella, a tyle można z nich wyczarować. A TY piekłaś Twoje panuozzo w piekarniku? Bo jest tak ślicznie opalone, jakby było z pieca chlebowego :)
RispondiElimina@ Shinju dziekuje za odwiedziny :-) Bardzo mi milo, ze znalazlas tu cos interesujacego i zapraszam :-)))
RispondiElimina@ asieja masz racje. Jesli wybierzesz sie kiedys w moje rejony na wakacje to polecam. Je sie tam wysmienicie i niedrogo. Warto zjechac z autostrady przed Sorrento :-)
@ Escapade Gourmande swieta racja. Prostota i brak nadmiaru przypraw to wyroznik wloskich potraw. Tak pieklam w piekarniku , ale te z pieca to poezja.... Chrupiacy, swiezo wypieczony chleb ... co tu duzo mowic.
Jakie to pyszne! Wygląda naprawdę przeeepysznie!:)
RispondiEliminaJa chcę panuozzo!!! :) Nie słyszałam nigdy o tym wypieku.
RispondiElimina@ Majana do dziela :-)
RispondiElimina@ LQ wybierz sie kiedys w moje okolice to pojedziemy i na panuozzo do Gragnano :-)