Od razu sprostuje, ze istnieje rowniez inna pizza parigina. Sprzedawana jest na kawalki. Sklada sie z warstw (od dolu): ciasto drozdzowe (z pizzy lub brioche), sos pomidorowy, szynka gotowana cotto, plastry sera (mozarella, provola lub fior di latte), ciasto francuskie. Blache wyklada sie wtedy ciastem drozdzowym, uklada nadzienie w podanej kolejnosci i zamyka od gory ciastem francuskim. Naprawde bardzo dobra. Ale o niej juz w innym poscie :-)
Pizza parigina250 g prosciutto crudo250 g sera mozzarella lub provolarukola
100 g parmezanu w jednym kawalku
100 g parmezanu w jednym kawalku
Wykonanie:
1. Na wysmarowanej tluszczem blasze rozciagamy wyrosniete ciasto. Uzywam blachy o wielkosci 36 x 36 cm.
Jesli chcecie to przepis na ciasto na pizze znajdziecie tu.
Ciasto nakluwamy widelcem na calej powierzchni i polewamy nitka oliwy.
Wkladamy do nagrzanego na maksymalna temperature piekarnika (z termoobiegiem) i pieczemy ok. 12 minut.
2. Rozkladamy ronomiernie pokrojony w kostke ser i zapiekamy nastepne 5 minut, az ser sie rozpusci.
3. Na upieczonej pizzy rozkladamy umyta i osuszona rukole. Kroimy pizze na kawalki.
4. Rozkladamy plastry szynki - prosciutto crudo.
5. Scieramy na grubych oczkach tarki parmezan. Ja scieram go od razu na pizze.
I podajemy :-)
Zycze wszystkim smacznego!
Przepyszna pizza:)
RispondiEliminamniam, pyszności! zjadłabym kawałek, ba... nawet dwa :)
RispondiEliminaPyszna pizza. Nie odmówię:)
RispondiEliminaNie dziwie sie, ze lubisz taka pizze - wszak na gorze same pysznosci... Oj, nie pogardzilabym kawaleczkiem :)
RispondiEliminaGrazie per gli utili consigli, Saluti da Roma
RispondiElimina