giovedì 17 febbraio 2011

Frittata con le patate, czyli frittata z ziemniakami

Frittata to danie latwe w przygotowaniu, smaczne i pozywne.
Dziesiaj w wersji z ziemniakami.



Frittata con le patateporcja na 2 osoby
500 g ziemniakow
4 jajka
2 lyzki startego parmezanu
oliwa z oliwek
sol, pieprz


Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w mala kostke lub plastry.
Na patelni rozgrzewamy oliwe i podsmazamy ziemniaki na zloty kolor.
Wykladamy i odkladamy na papierowy recznik, aby je troche odsaczyc z tluszczu.


2. W miedzyczasie roztrzepujemy jajka.
Doprawiamy je sola i pieprzem i dodajemy drobno starty parmezan.
Mieszamy mase jajeczna z ziemniakami i wylewamy na patelnie.

3. Smazymy pod przykryciem , na niskim ogniu. Gdy wierzch sie zetnie a dol zarumieni, przewracamy frittate i dosmazamy z drugiej strony juz bez przykrycia.

I to wszystko. A nie mowilam, ze to nic trudnego??? :-)))

5 commenti:

  1. A wiesz, że miałam zamiar kiedyś wrzucić ją na bloga. Tylko z małą różnicą.
    Widziałam, że na czyimś blogu dokonałaś korekcji językowej :) Ja z korygowaniem, podpowiadaniem, sugerowaniem, jak powinno się gotować i nazywać rzeczy poprawnie skończyłam, bo okazuje się, że to jest czepianie się i w ogóle pretensjonalne jest. Niech ludzie robią pseudowłoskie dania i używają pseudowłoskiej terminologii :) Więcej pary z ust nie puszczę...
    O! :)

    RispondiElimina
  2. Bardzo smakowicie się prezentuje. Ja ziemniaki rzadko jadam, ale w takiej postaci chętnie bym zjadła:)
    Pozdrawiam.

    RispondiElimina
  3. podoba mi się...:))
    ale mam pytanie natury technicznej...te ziemniaki to mają być podsmażone na gotowo już, czy dojdą na patelni z resztą..???

    RispondiElimina
  4. @ LQ oj u Ciebie to juz prawie wszystko bylo :-)))
    A co do poprawiania to nie mialam intencji nikogo obrazac ... A to o er insalato misto mowimy? A jaki to byl blog? to poczytam, bo nie pamietam.
    @ Majanko sprobuj kochana. Zmora mojego dzicinstwa bylo jajko sadzone z ziemniakami. Nie wiem, bo jajka sadzone bardzo lubie, ziemniaki tez w miare a ten mariaz byl dla mnie niejadalny.Frittata mi jednak "wchodzi" bez problemow. :-)
    @ Toma, tak. Ziemniaczki maja byc na gotowo, ale powiem szczerze, ze szybko sie podpiekaja :-)

    RispondiElimina
  5. Dobra fritata jest zawsze dobra:)

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...