..... z cukrem cassonade, wedlug miss_cocco .
Gdy ujrzalam przepis na ten deser, powiedzialam sobie: Musze to zrobic ! Straszny lasuch ze mnie, co odbija sie potem w lustrze.
Niestety :-((( Szczegolnie przed sezonem plazowym to straszna porazka.
Tarte à la cassonade
podaje za miss_cocco
Ciasto:
300 g maki
2 lyzki oleju
2 lyzki mleka
125 g masla o temperaturze pokojowej
1 zoltko
Masa:
300 g cukru cassonade lub brazowego cukru muscovado (*)
300 ml gestej slodkiej smietanki (**)
3 lyzki maki
1 jajko
Wykonanie
Ciasto:
Wszystkie skladniki zagniotlam razem.
Ciasto wylozylam na papier do pieczenia i rozwalkowalam plus minus na wielkosc formy.
Wlozylam papier z ciastem do formy i umiescilam w lodowce ,na czas robienia masy.
Uzylam formy o niskich,skosnych brzegach i srednicy 26 centymetrow.
Masa:
Podgrzalam polowe smietany i rozpuscilam w niej cukier. Ostudzilam.
Jajko rozbilam z reszta smietany.
Dodalam ostudzony cukier ze smietana.
Na koniec dodalam make.
Uzylam miksera.
Z lodowki wyciagnelam forme z ciastem. Przycielam nozem brzegi ciasta , aby je troche wyrownac.
Wylalam mase.
Pieklam ,we wczesniej nagrzanym piekarniku (termoobieg), 25 minut w temperaturze 180°C.
(*) Pomimo usilnych prob zdobycia cukru cassonade w pobliskich sklepikach i duzych centrach handlowych bylam zmuszona sie poddac i za rada samej miss_cocco uzylam cukru z trzciny cukrowej.
(**) Uzylam 250 ml smietanki i 50 ml mleka.
Wbrew temu co moglo by sie wydawac, ciasto nie jest bardzo slodkie.
Spod przy pieczeniu zupelnie sie nie odksztalcil. Tak jak go obcielam ,tak pozostal.
Dziekuje miss_cocco za przepis :-)
No jak jedna trzecia placka na raz wciągnięta, to się nie ma co na rozciągnieta figurę zżymać, tylko albo pokochać, albo pobiegać. Tak z 40km dziennie ;o)
RispondiEliminaKrysia
Widzę, że lubisz słodkości, w przeciwieństwie do mnie :). Ciasto wygląda trochę jak jabłecznik.
RispondiEliminaBardzo ciekawa tarta.Zapisuję do zrobienia.
RispondiEliminaPozdrawiam!
Przy okazji zapraszam Cię do zabawy w 10. zdjęcie...
RispondiEliminaKrysiu, masz racje. Czas skonczyc z hipokryzyjnym podejsciem do figury i jedzonka.
RispondiEliminaItalia od kuchni.Problem polega natym , ze ja i za slodkim i za slonym... Ogolnie wszystko co dobre jem.... :-)
Dziekuje za zaproszenie , ale o co chodzi w tej zabawie?
Amber dzieki za wizyte:-) Tarta to przepis miss_cocco :-) Ja go tylko wyprobowalam:-) Polecam.
Anthony, jak milo czytac, ze sie skusilas ;) i ze smakowala.
RispondiEliminaWpadlabym na degustacje gdyby nie te kilometry.
Tarta rzeczywiscie w przekroju przypomina troche mase jablecznikowa jak zauwazyla Lashqueen a to pewnie dlatego, ze cukier mialas jasniejszy niz tutejsza cassonade. Napisz do mnie na gazecie, postaramy sie temu jakos zaradzic (miss_coco na gazeta.pl)
Chodzi o to, by pokazać 10 zdjęcie, które znajduje się w Twoim komputerze, jeśli sama dobrze to zrozumiałam :) A następnie zapraszasz trzy kolejne osoby do zabawy :)
RispondiEliminaA tak w ogóle, to czy zapisałaś się już do Durszlaka?
RispondiEliminaO tak, ta tarta tez mnie kusi. mam ja zapisana w projektach kulinarnych ale czekam na jakas impreze - generalnie jestem teraz sama w krakowie i bardzo nie lubie gotowac dla samej siebie ....
RispondiEliminaitalia- zarejestrowalam sie na durszlaku , ale cos mnie nie akceptuja :-( Poprosilam nawet o pomoc przez kontakt i tez nie dostalam odpowiedzi.
RispondiEliminaMagda tarta jest smakowita. Wcale sie nie dziwie, ze nie gotujesz dla samej siebie. Gdy jestem sama z dzieckiem "jade" na bulkach z wkladka :-)
No wlasnie. Wczoraj gotowalam "dla bloga". Poza tym mi sie nie chce. Jade na prostych warzywno - miesnych kombinacjach z pobliskiego placyku. Zreszta mlody polski bobek, kapusta czy szparagowka, a nawet ziemniaki od znajomej Pani sa tak pyszne, ze wystarcza.
RispondiElimina