Zucchine alla scapece
1 kg cukinii
oliwa z oliwek
swieza mieta
2 zabki czosnku
ocet winny
Wykonanie:
1. Kroimy cukinie na cienkie plasterki, w poprzek warzywa. Najlepiej pare godzin wczesniej i zostawiamy do obeschniecia. Np. na kuchennej sciereczce.
2. Smazymy partiami plasterki cukinii w obfitej oliwie. Z obu stron. Wykladamy na polmisek.
3. Solimy usmazone plastry, skrapiamy octem winnym, rozkladamy plasterki czosnku i listki miety.
4. Postepujemy tak dalej , az do wyczerpania sie plastrow cukinii.
5. Na koniec polewamy calosc nitka oliwy i pozostawiamy do przemacerowania na pare godzin.
Wysmienity dodatek (contorno) oczywiscie o rodowodzie partenopenskim -neapolitanskim :-)
Smacznego!
Mniam, mniam, takie proste rzeczy najbardziej mi smakuja ;)
RispondiEliminaA co to wlasciwie znaczy alla scapece ? Niedlugo bede miala moje z ogrodka wiec na pewno bede testowac rozne takie przepisy...
Ciesze sie, ze sie z nami dzielisz swoja wiedza i pasja.
miss_coco milo mi , ze wpadasz i czytasz moje wypociny:-)))
RispondiEliminaZ tego co wyczytalam na wiki podobno termin scapece wywodzi sie z lacinskiego Apicio, imienia tworcy potrawy. Cala nazwa w dialekcie nosi nazwe : cucuzzielli alla scapece (kukuzielli ala skapecze).
Pozdrawiam :-)
Termin scapece wywodzi się od starożytnej formy konserwowania potraw w occie winnym, czyli Escabeche.
EliminaPowiem Ci, ze taka smazona cukinia (albo baklazan) to jedna z moich ulubionych przekasek w lecie. Odkrylam nie tak dawno, chyba przez jakas ksiazke... dopiero w ubieglym roku, ale kilka razy goscila na naszym stole (nie majac pojecia, ze taka cukinia pochodzi z kuchni regionalnej Neapolu)...czy spotyka sie tam podobnie przyrzadzony baklazan ?
RispondiEliminaW rodzinnych stronach mojego G. też na cukinię mowią cucuzza :)
RispondiEliminaMagda tak. Tzn. baklazna smazy sie i doprawia octem,oliwa, czosnkiem,sola. Kroi sie wtedy warzywo w srednich rozmiarow kostke. Nie dodaje sie miety. Mozna uzyc pokruszone chilli-peperoncino, natke pietruszki.
RispondiEliminaLq - poludniowe dialekty maja ze soba duzo wspolnego. No oprocz sardo :-)
Smakowice wygląda :P
RispondiElimina@ dziekuje Espresso :-)
RispondiElimina