Uff... Pomocy.
Maz poszedl do pracy na popoludnie i ja z tego wszystkiego nie wiedzialam co mam wlasciwie zjesc. W lodowce zionelo pustka.
Zrobilam frittate z cukinia. Proste i pozywne.
Frittata di zucchine
na 1 osobe
2 jajka
2 male cukinie
oliwa z oliwek
sol,pieprz
2 lyzki startego parmezanu
na 1 osobe
2 jajka
2 male cukinie
oliwa z oliwek
sol,pieprz
2 lyzki startego parmezanu
Wykonanie:
1. Cukinie umylam ,osuszylam i pokroilam w dosc gruba kostke.
2. Rozgrzalam pare lyzek oliwy na patelni i obsmazylam na zloto cukinie.
3. Chwile ja przestudzilam.
4. W misce roztrzepalam 2 jajka z sola,pieprzem i parmezanem.
5. Dodalam cukinie i calosc wymieszalam.
6. Na patelni rozgrzalam 2 lyzki oliwy ,wylalam na to mase jajeczna i smazylam frittate pod przykryciem , az dol sie zbrazowil a wierzch scial.
7. Przewrocilam frittate i dosmazylam bez przykrycia z drugiej strony.
Smacznego :-)
coś co będzie smakowało mojemu mężowi :)
RispondiEliminao, pysznosci...ale wiesz, anthony, kto narzeka na biurokracje w polsce, powinien rowniez przeniesc sie do francji - tu o kodeksie postepowania administracyjnego chyba nie slyszano, hehehe !
RispondiEliminaJswm - milo mi , ze przepis wpadl Ci w oko :-)
RispondiEliminaMagda, a myslalam , ze to tylko w Napoli takie cyrki w urzedach sie odbywaja.:-)
Pyszna propozycja. Uwielbiam cukinię. Pierwszy raz trafiłam na Twój blog i bardzo mi sie podoba :)
RispondiEliminaPozdrawiam :)
Pyszna fritata, a ja uwielbiam cukinię:) Ostatnio dość często łączę ją z łososiem:)
RispondiEliminaPodoba mi się Twój blog, a że jestem zakochana we Włoszech to tym bardziej:) Będe zaglądać:)
Pozdrowienia:)
Majana
zapowiada się pysznie! z cukinią mnie zaciekawiła :)
RispondiEliminaZnalazłam ten blog przypadkiem, wpadłam na chwilkę i zostanę na długo. Przejrzałam cały od a do z i znalazłam tak wiele przepisów, które chciałabym wypóbować. Pozdrawiam serdecznie.
RispondiEliminaLo (Pistachio-lo.blogspot.com)
Wspaniała! To jeden z moich ulubionych letnich obiadów. Dlatego już nie mogę doczekać się swoich ogródkowych cukinii :) Pozdrawiam :)
RispondiEliminaDziekuje serdecznie kasiiii24,majanie, pauli,lo i Komarce za odwiedziny i ciesze sie, ze zainteresowal Was moj blog. Zapraszam dalej :-)
RispondiEliminaMniamniuśna !!!!
RispondiEliminarobiłam w ubiegłym sezonie cukiniowym, ale dodałam jeszcze ciecierzycy, pycha :)
RispondiEliminaŚwietny przepis, na pewno do zrobienia.
RispondiEliminaPozdrowienia z upalnej Szwecji
Dzisiaj robię tę frittatę :)
RispondiEliminaLidKa u mnie tez straszliwe upaly ;-)
RispondiEliminaLq - widzialam wyrob. Bardzo apetyczny:-)
Trafiłam na tego bloga z bloga kulinarnego dorotus i muszę przyznać, że od razu znalazłam 3 przepisy do wypróbowania. Jutro 2 na cukinie, a w przyszłym tygodniu coś słodkiego. Nie mogę doczekać się rezultatów, na zdjęciach potrawy wyglądają super apetycznie. Dla cukinii przełożę nawet zaplanowane na jutro spaghetti.
RispondiEliminaAnonimowy bardzo mi milo, ze Ci sie u mnie spodobalo. Cieszy mnie rowniez to, ze zainspirowaly Cie moje przepisy. Jesli ukucharzysz to daj znac jak wyszlo :-) Pozdrawiam.
RispondiEliminaTak więc to ponownie ja :) Póki co wypróbowałam przepis na zucchine alla scapece. Proste danie, ale trochę trzeba nad nim postać. W każdym razie smaczne wyszło, świetnie przeszło czosnkiem i miętą, następnym razem jednak chyba będę nieco bardziej odsączać z oliwy cukinię. W każdym razie mam zamiar przygotować je jeszcze raz wkrótce. Swoją drogą same nawet takie podsmażone, cienkie i ciepłe plasterki cukinii były świetne, takie cukiniowe chipsy. Dzięki za przepis i z chęcią popróbuję kolejnych, szczególnie nęci mnie torta ricotta e pere. Pozdrawiam, Tia.
RispondiEliminaTia ciesze sie, ze zrobilas i smakowalo. Usmazonymi plastrami cukinii (doprawiasz tylko sola i mieta) mozesz okrasic ugotowany makaron (np. spaghetti, grube rurki). Wymieszasz i posypiesz parmezanem. Tez bardzo smaczne. Naprawde milo ,gdy ktos sie zainspiruje jakims przepisem , zrobi i mu smakuje. Dziekuje i pozdrawiam.
RispondiEliminaDzisiaj wypróbowałam powyższy przepis, podobny trochę do tortilli de patatas, tylko zamiast ziemniaków mamy cukinie. Jednak placek jest o wiele bardziej delikatny. W smaku rewelacja, dodałam jeszcze od siebie cebulę, czosnek i miętę. Następnym razem nieco więcej soli i pieprzu dodam, ale danie naprawdę super, lekkie i smaczne.
RispondiEliminaWitaj,wlasnie trafilam na Twoj blog. Na pewno bede tu czesciej bywac :) Niektore potrawy sa mi znane,inne natomiast z przyjemnoscia wyprobuje. Pozdrawiam z Sycylii :) Ewa
RispondiEliminaHej Ewa! Milo mi, ze zaciekawil Cie moj blog. Ja z kolei bardzo lubie sycylijskie kuchnie regionalne :-)))
RispondiEliminaTia milo mi,ze eksperymentujesz z moimi przepisami.Pozdrawiam.
Coś wspaniałego,zamiast smażyć kotleciki cukiniowe-frittata .Cudowna strona,przepisy proste, cudowne i eleganckie. Wszystko co proste- jest genialne. Nareszcie znalazłam wymarzony blog z przepisami:).
RispondiEliminaPozdrawiam Anna:)!!!!