Nie bede owijac w bawelne. Nie jest to leciutkie danie. Robie je tak jak przygotowywala je moja tesciowa. Tesciowa zyje, ale w ciagu ostatnich 10 lat troche sie postarzala, nie gotuje juz i na dodatek prawie nic nie pamieta. Bazuje wiec na tym co podpatrzylam u niej i dopytuje u kuzynek meza czy znajomych, ktorzy dobrze gotuja.
Przygotowanie jest troszke pracochlonne, ale po zjedzeniu stwierdzimy , ze "gra byla warta swieczki". I zaloze sie , ze wejdzie na stale do Waszego menù :-)
Przygotowanie najlepiej podzielic na 2 etapy:
1. zgrilowanie papryki
2. zrobienie i usmazenie roladek.
1. Grilowanie papryki:Mozemy to zrobic na rozne sposoby. Ja najczesciej robie to w piekarniku. Wykladam blache papierem do pieczenia lub folia aluminiowa i pieke 45-50 minut w maksymalnie nagrzanym piekarniku.
Gdy mam mniej sztuk do opieczenia robie to na teflonowej lub zeliwnej patelni, na gazie.
Po opieczeniu papryki , studze ja.
Rozcinam wzdluz , usuwam nasiona i ogonki.
Zdejmuje opieczona skore. Staram sie nie porozrywac papryki , aby otrzymac ladne platy na roladki. Jesli papryki sa bardzo duze dziele platy na pol.
2. Przygotowanie roladek :
Involtini di peperoni grigliati
zgrilowane platy papryki (papryka czerwona i zolta)
pokrojona cienko szynka gotowana (prosciutto cotto)
ser (provoletta lub inny ser wedzony)sol
bulka tarta
jajka
olej do smazenia
pokrojona cienko szynka gotowana (prosciutto cotto)
ser (provoletta lub inny ser wedzony)sol
bulka tarta
jajka
olej do smazenia
Wykonanie:
1. Ser kroimy na dosc grube plastry.
2. Plat papryki lekko solimy, ukladamy na nim plaster szynki i sera.
3. Zwijamy w rulonik ( staramy sie zwinac podobnie jak golabki).
4. Przygotowujemy talerz z roztrzepanymi jajkami i talerz z bulka tarta.
5. Panierujemy roladki w bulce , jajku i ponownie bulce.
6. Smazymy na oleju.
Podajemy jako dodatek lub samodzielne danie. Gorace lub cieple.
Mozna tez opanierowac roladki w samej bulce i zapiec w piekarniku.
Polecam i zycze smacznego :-)
Involtini ? Jadłam kiedyś z cielęciny, nadziewane serem i szynką, toż to była poezja jakaś !
RispondiEliminaW tym przepisie trochę mnie przeraża obieranie papryki ale ostatnie zdjęcie sprawiło, że chyba się złamię ;))
Super przepis
No świetne! Z pewnością przygotuję.
RispondiEliminaDzięki za przepis.
wyglądają smakowicie! bardzo spodobał mi się Twój blog ;)
RispondiEliminaTrafilam do Ciebie z blogu miss_coco i bardzo mi sie tu podoba:) Na pewno czesto bede do Ciebie wpadac z wizyta i podgladac, co gotujesz.
RispondiEliminaPozdrawiam serdecznie - nie spod wulkanu, ale spod Krzywej Wiezy:)
Oj, wspanialy przepis, I wiesz co, zorbie go, tylko przerobie na modle polska, z wedzonym oscypkiem albo bundzem (gdyz nie mam dostepu do loklanych wloskich serow) i kindziukiem. Zobaczymy, co wyjdzie z tego melanzu i dam znac.
RispondiEliminaŚwietny przepis i świetny blog. Będę z uwagą podczytywać.
RispondiEliminaPozdrawiam
Ciekawy przepis!
RispondiEliminaDziekuje wszystkim za wizyte i mam nadzieje, ze wyprobujecie :-)Zapraszam ponownie , bedzie mi bardzo milo.
RispondiEliminaCiao Konsti!
Magda daj znac jak wyszlo. Tez pomyslalam o oscypku , ale czy on troszke nie za slony? Moze nie solic wtedy?
Piekne te roladki. Uwielbiam grilowana papryke, jak tylko bedzie tansza, to bede przerabiac rozne przepisy. Twoj zapamietuje i mam nadzieje, ze cierpliwosci mi starczy do zwijania. ;)
RispondiEliminaNieziemsko wyglądają;) Świetny pomysł.
RispondiEliminawygląda pysznie
RispondiEliminaczasami rzeczywiście warto się trochę napracowac żeby osiągnąć pyszny efekt
Karolina serdecznie polecam te roladki , sa bardzo dobre. Zrob koniecznie :-)
RispondiEliminaPannoMalwino i asiejo dzieki za wizyte ;-)
ciao ;-)) twoj blog jest rewelacyjny.mam pytanie odnosnie roladek.czy moge spiac je wykalaczka?nie mam szczegolnych zdolnosci kucharszkich i boje sie ze mi sie rozpadna a chce je przygotowac na kolacje dla znajomych wlochow i nie chce zeby mi nie wyszlo.a czy gdy bede zapiekac w piekarniku tez panierowac moge w jajku i bulce tartej?pozdrawiam z toskani.tante baci
RispondiElimina@ makowa_panienko serdecznie pozdrawiam i mam nadzieje, ze dalas sobie znakomicie rade i roladki smakowaly.Przepraszam, ze odpowiadam z takim opoznieniem i zapraszam ponownie. :-)))
RispondiElimina