lunedì 5 luglio 2010

Involtini di peperoni grigliati, czyli roladki z grilowanej papryki


Nie bede owijac w bawelne. Nie jest to leciutkie danie. Robie je tak jak przygotowywala je moja tesciowa. Tesciowa zyje, ale w ciagu ostatnich 10 lat troche sie postarzala, nie gotuje juz i na dodatek prawie nic nie pamieta. Bazuje wiec na tym co podpatrzylam u niej i dopytuje u kuzynek meza czy znajomych, ktorzy dobrze gotuja.
Przygotowanie jest troszke pracochlonne, ale po zjedzeniu stwierdzimy , ze "gra byla warta swieczki". I zaloze sie , ze wejdzie na stale do Waszego menù :-)

Przygotowanie najlepiej podzielic na 2 etapy:
1. zgrilowanie papryki
2. zrobienie i usmazenie roladek.

1. Grilowanie papryki:Mozemy to zrobic na rozne sposoby. Ja najczesciej robie to w piekarniku. Wykladam blache papierem do pieczenia lub folia aluminiowa i pieke 45-50 minut w maksymalnie nagrzanym piekarniku.
Gdy mam mniej sztuk do opieczenia robie to na teflonowej lub zeliwnej patelni, na gazie.



Po opieczeniu papryki , studze ja.
Rozcinam wzdluz , usuwam nasiona i ogonki.
Zdejmuje opieczona skore. Staram sie nie porozrywac papryki , aby otrzymac ladne platy na roladki. Jesli papryki sa bardzo duze dziele platy na pol.

2. Przygotowanie roladek :


Involtini di peperoni grigliati

zgrilowane platy papryki (papryka czerwona i zolta)
pokrojona cienko szynka gotowana (prosciutto cotto)
ser (provoletta lub inny ser wedzony)
sol
bulka tarta
jajka
olej do smazenia



Wykonanie:

1. Ser kroimy na dosc grube plastry.
2. Plat papryki lekko solimy, ukladamy na nim plaster szynki i sera.
3. Zwijamy w rulonik ( staramy sie zwinac podobnie jak golabki).




4. Przygotowujemy talerz z roztrzepanymi jajkami i talerz z bulka tarta.
5. Panierujemy roladki w bulce , jajku i ponownie bulce.
6. Smazymy na oleju.






Podajemy jako dodatek lub samodzielne danie. Gorace lub cieple.
Mozna tez opanierowac roladki w samej bulce i zapiec w piekarniku.

Polecam i zycze smacznego :-)

14 commenti:

  1. Involtini ? Jadłam kiedyś z cielęciny, nadziewane serem i szynką, toż to była poezja jakaś !
    W tym przepisie trochę mnie przeraża obieranie papryki ale ostatnie zdjęcie sprawiło, że chyba się złamię ;))
    Super przepis

    RispondiElimina
  2. No świetne! Z pewnością przygotuję.
    Dzięki za przepis.

    RispondiElimina
  3. wyglądają smakowicie! bardzo spodobał mi się Twój blog ;)

    RispondiElimina
  4. Trafilam do Ciebie z blogu miss_coco i bardzo mi sie tu podoba:) Na pewno czesto bede do Ciebie wpadac z wizyta i podgladac, co gotujesz.
    Pozdrawiam serdecznie - nie spod wulkanu, ale spod Krzywej Wiezy:)

    RispondiElimina
  5. Oj, wspanialy przepis, I wiesz co, zorbie go, tylko przerobie na modle polska, z wedzonym oscypkiem albo bundzem (gdyz nie mam dostepu do loklanych wloskich serow) i kindziukiem. Zobaczymy, co wyjdzie z tego melanzu i dam znac.

    RispondiElimina
  6. Świetny przepis i świetny blog. Będę z uwagą podczytywać.
    Pozdrawiam

    RispondiElimina
  7. Dziekuje wszystkim za wizyte i mam nadzieje, ze wyprobujecie :-)Zapraszam ponownie , bedzie mi bardzo milo.

    Ciao Konsti!

    Magda daj znac jak wyszlo. Tez pomyslalam o oscypku , ale czy on troszke nie za slony? Moze nie solic wtedy?

    RispondiElimina
  8. Piekne te roladki. Uwielbiam grilowana papryke, jak tylko bedzie tansza, to bede przerabiac rozne przepisy. Twoj zapamietuje i mam nadzieje, ze cierpliwosci mi starczy do zwijania. ;)

    RispondiElimina
  9. Nieziemsko wyglądają;) Świetny pomysł.

    RispondiElimina
  10. wygląda pysznie
    czasami rzeczywiście warto się trochę napracowac żeby osiągnąć pyszny efekt

    RispondiElimina
  11. Karolina serdecznie polecam te roladki , sa bardzo dobre. Zrob koniecznie :-)

    PannoMalwino i asiejo dzieki za wizyte ;-)

    RispondiElimina
  12. ciao ;-)) twoj blog jest rewelacyjny.mam pytanie odnosnie roladek.czy moge spiac je wykalaczka?nie mam szczegolnych zdolnosci kucharszkich i boje sie ze mi sie rozpadna a chce je przygotowac na kolacje dla znajomych wlochow i nie chce zeby mi nie wyszlo.a czy gdy bede zapiekac w piekarniku tez panierowac moge w jajku i bulce tartej?pozdrawiam z toskani.tante baci

    RispondiElimina
  13. @ makowa_panienko serdecznie pozdrawiam i mam nadzieje, ze dalas sobie znakomicie rade i roladki smakowaly.Przepraszam, ze odpowiadam z takim opoznieniem i zapraszam ponownie. :-)))

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...