W roznych wariacjach podawany jest w neapolitanskich domach na obiady niedzielne czy swiateczne.
Skladniki sa proste i nieskomplikowane: sos pomidorowy, kluski, mozzarella (fior di latte lub provola), parmezan i bazylia; a cale danie jest niezwykle smaczne. Jak to czesto bywa w kuchni wloskiej, proste skladniki i niezwykly rezultat.
Danie powinnismy zaczac od przygotowania sosu pomidorowego. Tzw. ragù. Mozna wykorzystac np. ragù zrobione na bazie miesa wolowego ( przepis Ragù ) lub na zrazach po neapolitansku ( przepis ) lub z pulpetow w sosie pomidorowym ( przepis ). Mozna tez zrobic prosty sos pomidorowy. Bedziemy potrzebowac:
2 zabki czosnku
2 puszki pomidorow bez skorki (pelati) lub 700 ml przecieru pomidorowego
pare lyzek oliwy
sol
Na oliwie zezlacamy lekko rozgniecione zabki czosnku i je usuwamy. Wlewamy rozdrobnione pomidory z puszki z zalewa lub przecier pomidorowy. Solimy i gotujemy na srednim ogniu, az sos odparuje i zgestnieje. Jesli uzylismy pomidorow z puszki (pelati) musimy pozniej sos przetrzec.
W miedzyczasie, gdy sos sie gotuje (oczywiscie sos na bazie miesa przygotowac lepiej dzien wczesniej), przygotowujemy kluski ziemniaczane - wloskie gnocchi.
Gnocchi
porcja dla 4 osob 600 g
400 g ugotowanych ziemniakow
200 g maki pszennej
szczypta soli
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i przeciskamy przez praske. Ja niestety praski nie mialam. Obralam wiec ziemniaki, ugotowalam (bez soli) i ubilam tluczkiem na puree.
Na stolnice wysypujemy make, dodajemy ziemniaczne puree i szczypte soli. Zagniatamy ciasto.
Odrywamy kawalki ciasta i formujemy z niego waleczek - jakies 0,5- 1 cm srednicy. Odcinamy male kawaleczki z walka i przeciagamy po nich kciukiem, aby z kluseczki uformowal sie "zawijas". Odkladamy na sciereczke.
Nastawiamy wode na kluski i w miedzyczasie kroimy :
250 g mozzarelli (fior di latte- mozzarella krowia lub provola- mozzarella wedzona)
pare lisci swiezej bazylii
Kluski gotujemy w osolonym wrzatku. Doslownie 1 - 2 minuty, od chwili gdy wyplyna na powierzchnie.
Dokladnie je odcedzamy i wrzucamy do goracego sosu pomidorowego. Dodajemy pokrojona w kosteczke mozzarelle i liscie bazylii. Mieszamy calosc, az ser sie rozpusci i zacznie " ciagnac".
Wykladamy na talerze i posypujemy drobno startym parmezanem.
Smacznego :-)
Fajny pomysł na bezmięsny obiad, dziękuję :)
RispondiEliminaUwielbiam gnocchi, a Twoje wygląda bardzo smacznie :)
RispondiEliminamilka1204 z Pszczółkowego Gotowania
Dostałam ślinotoku i teraz nie mogę myśleć o pracy;-(
RispondiEliminaCudności!
Faktycznie bardzo proste, bardzo wloskie i na pewno wyjatkowo smaczne!
RispondiEliminaŚwietny i prosty przepis. Na pewno spróbuję!
RispondiEliminaPozdrawiam
Mniam, jak smacznie ! Chętnie bym zjadła taki właśnie obiad.
RispondiEliminaSuper!
pOzdrowienia:)
Uwielbiam gnocchi w sosie pomidorowym :D Inne sosy mogłyby dla mnie nie istnieć :D
RispondiEliminaPrzepysznie wyglądają1
RispondiEliminaPyszna propozycja, czuję, że takie gnocchi będą za mną chodzić przynajmniej do wieczora
RispondiEliminaDziekuje wszystkim za komentarze
RispondiElimina:-)
Serdecznie polecam, bo kluseczki tak przygotowane sa pyszne. Przemyslcie te propozycje na niedzielny obiad :-)
Obłędnie wygląda ta potrawa! Grzechem byłoby nie spróbować!
RispondiEliminamasz sposób na formowanie gnocchi jak na Orecchiette :D Pozdrawiamy Tapenda
RispondiElimina@ Kasia S, - ja robie kluseczki tak jak widzialam u tesciowej, zony szwagra i kuzynki meza, czyli wlasnie w ten sposob. Pozniej niektorzy robia z klusek z ziemniakami inni z samej maki a inni make wrzucaja na wrzatek i pozniej wyrabiaja ciasto.
RispondiEliminaOrecchiette robi sie z innej maki. Ciasto jest twardsze i lepiej je rozciagnac nozem i pozniej trzeba je "wywrocic" na druga strone :-)
proste, pyszne - genialne:)
RispondiEliminaGnocchi bardzo smaczne, ale do ziemniaków podczas ugniatania dodałam jeszcze łyżkę masła.
RispondiEliminaTo dało mi wielkie pigwy, i przepis, że nie jestem szczęśliwy, jestem bardzo chwyta! z góry dziękuję
RispondiEliminaI na pokład dobry przepis już rozpatrywane witryny takie jak ten http://le-couscous-marocain.com
Wow wygląda niesamowicie smacznie!
RispondiEliminaKocham italię :-)
Wygląda smacznie ! 😀
RispondiElimina