venerdì 13 aprile 2012

Ciliegine di mozzarella con panna, rucola e prosciutto cotto, czyli male kuleczki mozzarelli ze smietana, rukola i szynka


Z tego typu przystawka - antipasto, czesto spotykam w sklepach, na stoiskach z przygotowanymi przekaskami. Jest smaczna i prosta w wykonaniu. Do jej wykonania najlepiej uzyc malych kuleczek mozzarelli - ciliegine (w doslownym tlumaczeniu - czeresienki). Kazda taka kuleczka wazy okolo 25 g i jest ulubionym przez dzieci, formatem mozzarelli. W buzi laduje bowiem w calosci :-)

skladniki:
500 g malych kuleczek mozzarelli - ciliegine
200 ml slodkiej smietany (conajmniej 18%)
150 - 200 g szynki gotowanej - prosciutto cotto
ze dwie garscie listkow rucoli

ewentualnie do przyprawienia smietany : sol
i parmezan starty drobno lub na platki, do ewentualnego posypania calosci.


Szynke kroimy na drobne paseczki. Podobnie umyte i osuszone listki rukoli. Doprawiamy na smak smietane i mieszamy mozzarelle z szynka, rucola i smietana. Ukladamy na polmisku i ewentualnie posypujemy startym parmezanem.
Przekaske mozna przygotowac z wyprzedzeniem, bo dzieki obecnosci smietany, mozzarella nie obsycha.
Smacznego :-)

Przy okazji chcialabym przedstawic lokalnego producenta mozzarelli - Caseificio Verazzo, u ktorego kupuje mozzarelle bawola i skad pochodza powyzsze ciliegine :-) Jesli kiedys bedziecie w Kampanii nie omieszkajcie sprobowac tej mozzarelli.

7 commenti:

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...