venerdì 13 aprile 2012
Ciliegine di mozzarella con panna, rucola e prosciutto cotto, czyli male kuleczki mozzarelli ze smietana, rukola i szynka
Z tego typu przystawka - antipasto, czesto spotykam w sklepach, na stoiskach z przygotowanymi przekaskami. Jest smaczna i prosta w wykonaniu. Do jej wykonania najlepiej uzyc malych kuleczek mozzarelli - ciliegine (w doslownym tlumaczeniu - czeresienki). Kazda taka kuleczka wazy okolo 25 g i jest ulubionym przez dzieci, formatem mozzarelli. W buzi laduje bowiem w calosci :-)
skladniki:
500 g malych kuleczek mozzarelli - ciliegine
200 ml slodkiej smietany (conajmniej 18%)
150 - 200 g szynki gotowanej - prosciutto cotto
ze dwie garscie listkow rucoli
ewentualnie do przyprawienia smietany : sol
i parmezan starty drobno lub na platki, do ewentualnego posypania calosci.
Szynke kroimy na drobne paseczki. Podobnie umyte i osuszone listki rukoli. Doprawiamy na smak smietane i mieszamy mozzarelle z szynka, rucola i smietana. Ukladamy na polmisku i ewentualnie posypujemy startym parmezanem.
Przekaske mozna przygotowac z wyprzedzeniem, bo dzieki obecnosci smietany, mozzarella nie obsycha.
Smacznego :-)
Przy okazji chcialabym przedstawic lokalnego producenta mozzarelli - Caseificio Verazzo, u ktorego kupuje mozzarelle bawola i skad pochodza powyzsze ciliegine :-) Jesli kiedys bedziecie w Kampanii nie omieszkajcie sprobowac tej mozzarelli.
Etichette:
antipasti (przekaski i przystawki),
mozzarella
Ubicazione:
Napoli, Italia
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Mniam, mniam. Maluchy palce oblizują. Ja też. Pozdrawiam
RispondiEliminao smaczne połączenie!
RispondiEliminaJa chcę do Włoch!!! buuuuuuu
RispondiEliminaWygląda świetnie :) I zapowiada się bardzo apetycznie.
RispondiEliminaale dzis na bogato!! Pozdrawiamy Tapenda
RispondiElimina@ dziekuje wszystkim za wizyte :-)
RispondiEliminaWspaniałości. KOcham mozzarelle di buffala :D
RispondiEliminana śniadanie tylko to :D