mercoledì 11 aprile 2012

Torta di carciofi, czyli placek z karczochami

Placek z karczochami i ricotta robie co rok, na Wielkanoc. Uwielbiaja go wszyscy. Podaje go jako jedna z przystawek (antipasto), ale mozna zaserwowac go i jako danie glowne np. na kolacje. Placek mozna zrobic w zwyklym ciescie drozdzowym (takim jakie uzywam do pizzy), mozna dac ciasto drozdzowe na wierzch i przykryc placek ciastem francuskim lub na dol i gore dac ciasta francuskie. W tej ostatniej wersji zrobilam go i w tym roku.


Skladniki:
porcja na placek o srednicy 32 cm

3 rolki gotowego ciasta francuskiego
10 - 15 karczochow
500 g ricotty
8 jajek + 1 do posmarowania placka
350 g twardego zoltego sera
50 g drobno startego pecorino
100 g drobno strtego parmezanu
oliwa
kieliszek wytrawnego bialego wina
sol i pieprz

Przygotowanie zaczynamy od oczyszczenia karczochow. Jak to zrobic znajdziecie w tym poscie (klik klik).
Oczyszczone karczochy dzielimy na czastki. Na patelni rozgrzewamy oliwe i wrzucamy czastki karczocha. Przesmazamy chwile i podlewamy bialym winem. Odparowujemy je i dusimy karczochy do miekkosci. Solimy do smaku. Gdy karczochy beda miekkie zupelnie je odparowujemy. Studzimy.


Ser zolty kroimy w kostke. Ja uzywam zazwyczaj sera galbanino (delikatny ser zolty o smaku smietankowym) i sera provolone piccante - daje pol na pol. Zamiennie mozemy rowniez uzyc sera provola (wedzona mozzarella), provolone dolce, scamorza lub z braku mozliwosci, innego zoltego sera.
Pecorino i parmezan drobno trzemy. Jesli nie mamy pecorino mozemy dac tylko parmezan.


W misce rozcieramy ricotte i dodajemy stopniowo jajka. Gdy ricotta i jajka beda wymieszane dodajemy starte sery i doprawiamy na sol i pieprz. Pieprzu dodajemy obficie, bo karczochy swietnie "odnajduja sie" w jego towarzystwie :-)


Na koniec do masy dodajemy pokrojone w kostke sery i karczochy.


Forme wykladamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Wykladamy przygotowane nadzienie. zawijamy nadmiar ciasta do srodka. Smarujemy brzegi rozmaconym jajkiem i przykrywamy ciastem francuskim. Nakluwamy widelcem i smarujemy z wierzchu rozmaconym jajkiem.


Nagrzewamy piekarnik do 200°C (z termoobiegiem). Pieczemy w tej temperaturze okolo 10 minut. Nastepnie obnizamy temperature do 160°C i pieczemy nastepne 30 minut.
Wyciagamy z piekarnika i zostawiamy w formie do ostygniecia.

Smacznego!

Na zakonczenie pare zdjec z wielkanocnego stolu. Antipasto.


Od gory:
1. jajka w majonezie
2.  rustici  - parowka w ciescie francuskim
3. ricotta salata  - solona ricotta, ser provolone piccante i ser galbanino
4. salame napoletano ( grubomielone z calymi ziarnami pieprzu) domowej roboty, zucchine alla scapece - smazone cukinie z mieta w winnej zalewie, peperoni in padella - smazona papryka z kaparami i czarnymi oliwkami. Plus wczesniej wymienione jajka i rustici.
5. placek z karczochami.
6. wszystko wyzej wymienione plus wedliny: prosciutto cotto - szynka gotowana i suszone: bresaola - poledwica wolowa, capocollo - baleron i prosciutto crudo - szynka parmenska. Oliwki - zielone i czarne (olive di gaeta)
Nie mozna zapomniec i o mozzarelli bawolej oczywiscie z Kampanii, ale zdjecia jej nie zrobilam :-)

11 commenti:

  1. Fenomenalnie wygląda :) A ja już prawie zapomniałam jak smakują karczochy... ;)

    RispondiElimina
  2. O rany! Jak dobrze,ze ja tutaj trafiłam!!! RAJ!!!!I uczta dla podniebienia!:)

    RispondiElimina
  3. Wspaniałe danie i te świeże karczochy :) Pozdrawiam

    RispondiElimina
  4. chętnie bym posiedziała przy tych Twoich smakołykach świątecznych. Czuję, że jutro będzie fajna kolacja!

    RispondiElimina
  5. Rewelacyjnie wygląda...a z karczochami to juz bajka...

    RispondiElimina
  6. Przegapiłam ten wpis;-((
    Ach, jeść u Ciebie i.... żyć;-))

    RispondiElimina
  7. Czy można zamiast "swiezych" karchochów dodac takie z puszki w zalewie (w sosie własnym) ?

    RispondiElimina
  8. pychotka, ale musi byc bombka kaloryczna, co? jadlam tu ostatnio cos podobnego tylko ze z gotowanym kalafiorem, mozesz mi powiedziec co to jest bo mi smakowalo?

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...