martedì 12 giugno 2012

Liquore Meloncello (crema di melone), czyli melonowy likier mleczny


Jakis czas temu kupilam pare melonow. Jeden z nich byl "super" dojrzaly a prawde powiedziawszy, az przejrzaly. Przeznaczylam go na melonowy likier mleczny - Meloncello. Produkowany przez liczne gorzelnie na wybrzezu Sorrento. Jesli znacie Crema di limoncello - mleczny likier cytrynowy, to wersja melonowa na pewno przypadnie Wam do gustu. Kremowy, dobrze schlodzony jest swietny do saczenia w upalne, letnie wieczory.
Do przygotowania likieru nadaje sie melon o zolto- pomaranczowym miazszu.


Pierwszy etap.
Z okolo kilogramowego melonu wycielam miazsz. Usunelam czesc z pestkami i pulpe pocielam na sredniej wielkosci kostke. Umiescilam ja w sloju i zalalam 0,5 l spirytusu 95%. Dokladnie zakrecilam i odstawilam do szafki kuchennej na 3 tygodnie. Co pare dni nalezy wstrzasnac zawartoscia sloika.


Drugi etap.
Do sporego garnka wsypalam 0,8 kg cukru i wlalam 1 l pelnego mleka (3,2 % tluszczu). Gotowalam na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszajac, przez 30 minut. Calkowicie wystudzilam.
Owoce z nalewu odcedzilam i rozdrobnilam na puree blenderem. Nastepnie polaczylam wczesniej przygotowane mleko z cukrem, puree i nalew i przefiltrowalam calosc przez gesta gaze odciskajac dokladnie puree melonowe.
Likier rozlalam do wyparzonych butelek.
Butelke z likierem, ktory bedziemy serwowac przechowujemy w zamrazarce. Przed rozlaniem wstrzasamy.


Wasze zdrowie :-))), czyli Salute!

P.S. Jesli chcecie czesc mleka mozecie zastapic mlekiem kondensowanym, slodzonym lub zamiast 200 ml mleka dodac 200 ml slodkiej, gestej smietanki. Mozecie tez zwiekszyc ilosc cukru do 1 kg.

P.S. 2
Dopisze jeszcze, ze z podanych w przepisie proporcji, otrzymalam 2 litry likieru.
W zwiazku z tym, ze jutro imieniny obchodzi Antonii, chcialabym pokazac Wam jaki zwyczaj panuje w sasiedniej miejscowosci - Afragola. Znajduje sie tu wazny osrodek pielgrzymkowy: Basilica pod wezwaniem Sw. Antoniego. Jesli chcecie zobaczyc jak wyglada wewnatrz kliknijcie tu.
Cale miasto jest swiatecznie udekorowane, odbywaja sie procesje i we wszystkich kosciolach, co godzine odprawiane sa msze. Organizowane sie jarmaki i inne festyny, pokazy sztucznych ogni. Dodatkowo przez caly tydzien, rzezba przedstawiajaca swietego obwozona jest przez wszystkie ulice Afragoli. Tu zdjecia z zeszlego roku na jednej z uliczek, na granicach miasta.
Taki lokalny folklor :-)


Pozdrawiam wszystkich i skladam najlepsze zyczenia wszystkim jutro swietujacym Antoniom :-)
Najlepszego! - Auguri!

8 commenti:

  1. uwielbiam cantaloupe odkąd skosztowałam, muszę wypróbować w formie likieru :), dziękuję :)

    RispondiElimina
  2. Och, świetny ten likier! Crema di limoncello oczywiście znam i robiłam. Chętnie bym zrobiła melonowy,bo melony uwielbiam:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    RispondiElimina
  3. likier bardzo kuszący muszę zrobić :)

    RispondiElimina
  4. hej ! przeswietne przepisy na likiery, wlasnie dzis zabieram sie za robienie bazyliowego.. a ten bedzie prezentem dla mojej Babci, ktora kocha melony. dwa pytania amatorki - melon wazy 1kg przed obraniem czy po.. i jesli zastapie mleko zwykle skondensowanym to czy jedna puszka wystarczy? dziekuje z gory!

    RispondiElimina
  5. Dziekuje wszystkim za komentarze :-)

    @ Oda - likier bazyliowy ma fajny ziolowy smak. Z czasem przechowywany jednak w lodowce zmienia kolor. Brunatnieje. Nie zmienia smaku, ale kolor tak. Jesli chcesz tego uniknac likier trzeba trzymac w zamrazarce. Likiery tego typu, w ten sposob schlodzone, maja dodatkowo fajna gesta konsystencje.
    Co do likieru melonowego. Melon wazyl 1 kg w calosci. Puszka mleka na ta ilosc spirytusu to stanowczo za malo, bedzie tak mocne, ze nie wypijesz. Musialabys dac jakies 4 puszki. Nie wiem czy wtedy calosc nie byla by za slodka i za gesta o ile wciaz nie za mocna.

    RispondiElimina
  6. ten likierek musi być rewelacyjny! uwielbiam takie smaki!

    RispondiElimina
  7. A nie można tego trzymać zwyczajnie na półce? Ewentualnie co dodać, aby likier mógł stać n półce jak te normalne sklepowe. Brak zamrażarki u mnie a lodówka za mała na trzymanie tego.

    RispondiElimina
  8. Wczoraj skosztowalam i się zakochałam! Myślę że sama teraz zrobię ��

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...