Przepisy na struffoli i roccocò mialam juz sprawdzone i uzywane od wielu lat natomiast poszukiwalam przepisu na korzenne, czekoladowe mustacciuolo. Skorzystalam z przepisu pani Tiny70. Najblizsza rodzina po skosztowaniu ocenila je na 6 z +. No musze popracowac tylko nad estetyka polewy z czekolady, ale nie chcialam robic glazury czekoladowej. Obiecuje, poprawie sie w przyszlym roku, bo tego rodzaju ciastka robi sie tu tylko na Swieta Bozego Narodzenia :-)
Skladniki
porcja na okolo 26 ciastek
375 g maki
125 g migdalow
250 g orzechow laskowych
225 g cukru
225 g cukru
40 g kakao
30 g mieszanki di piernikow *
150 g wody
12 g proszku do pieczenia
szczypta soli
starta skorka z 2 cytryn
50 ml likieru strega lub innego**
300 - 400 g gorzkiej czekalady na polewe
Wykonanie:
Migdaly i orzechy laskowe dokladnie mielimy. Z wszystkich wyzej podanych skladnikow zagniatamy ciasto. Formujemy je w kule i odstawiamy pod przykryciem na pol godziny. Ciasto rozwalkowujemy partiami na grubosc okolo 1 cm. W miare potrzeby mozemy podsypac troche maka. Potrzebna nam bedzie forma w ksztalcie rombu. Ja nie mialam odpowiedniej foremki wiec wycielam ja z papieru i pozniej wycinamy ciastka "obrysowujac" forme nozem. Wymiary rombu: Dlugosc przekatnych 12cm x 10 cm (lub 8cm). Ukladamy ciastka na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Pieczemy we wczesniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 15 minut. Ogrzewanie z dolu i gory.
Studzimy ciastka. Podgrzewamy i rozpuszczamy czekolade w kapieli wodnej. Pedzelkiem smarujemy najpierw ciastko od spodu i odstawiamy, aby czekolada zastygla. Nastepnie oblewamy czekolada od gory. Odstawiamy do zastygniecia.
Ciastka sa korzenne i miekkie. Przechowujemy je zwyczajnie na tacy owiniete np. papierem lub w jakims pojemniku. Przechowuja sie dlugo.
* - jesli nie macie gotowej mieszanki mozecie ja przygotowac sami. Przepis znajdziecie w poscie o roccocò. Niezbedne sa gozdziki, cynamon i galka muszkatolowa. Wystarczy je razem utluc lub zmiksowac na proszek.
Likier o nazwie strega - Liquore Strega - to nalewka ziolowa produkowana od 1860 roku przez firme Strega Alberti z miasta Benevento (glowne miasto jednej z prowincji w Kampanii). Likier ma piekny zolty kolor, ktory zawdziecza dodatkowi szafranu. Likier ma 40% i wsrod 70 rodzajow skladnikow jakie uzywane sa przy jego produkcji wyraznie wyczuwa sie smak fenkulu i miety. Jest pijany na zakonczenie posilkow, na lepsze trawienie i czesto uzywany jest w cukiernictwie. Jesli bedziecie mieli okazje wybrac sie kiedys do Benevento nie omieszkajcie sprobowac kawy z dodatkiem cremu z tego likieru. Cudowna :-)
** - w zamian mozecie uzyc jakiejs innej wodki ziolowej np. goldwasser lub gorzkiej zoladkowej.
Ciastka pomimo, ze nie ma w nich miodu smakuja piernikowo dzieki dodatkowi przypraw i sa miekkie.
Serdecznie polecam :-)
A juz myslalam,ze to bedzie cos w rodzaju sycylijskiego mustazzola,te ostatnie roznia sie jednak od mustaccioli. Ja w koncu jestem po wszystkich festach i recite w szkolach,ufff ! Pozdrawiam i buziaki :)
RispondiEliminaUwielbiam wszelkie wypieki z mielonymi migdalami w skladzie! A estetycznie twoim mustacciuoli nic nie brakuje :)
RispondiEliminaJakie boskie te pierniczki! W tym roku juz nie skorzystam z przepisu, bo mam mnóstwo pierniczków,ale kiedyś na pewno je zrobię. bardzo mi się podobają!:))
RispondiEliminaPozdrawiam.
@ Alizea a co to takiego to mustazzola? musze poszukac w necie. U mnie tez szkola zakonczona, do 9 tego stycznia. Na razie pieke ciastka. Od jutra zaczynam dania na slono. :-)
RispondiElimina@ Maggie ja tez jestem fanka wypiekow z dodatkiem migdalow. Dzieki nim ciasta sa fantastycznie miekkie lub wilgotne. Co do polewy dzieki :-) chcialam tylko czekolade i wyszly tak jak wyszly.
@ Majanko sprobuj :-)
Anthony,zyczę Tobie i Twoim bliskim wesołych Świąt BOżego Narodzenia!:)
RispondiEliminaPięknych, radosnych i smacznych Świąt!:)
RispondiElimina@ Majanko przepraszam, ze z opoznieniem... dziekuje serdecznie za zyczenia i zycze pogodnego Nowego Roku :-)
RispondiElimina@ negresca dziekuje stokrotnie i wzajemnie :-)
RispondiEliminaQuesto commento è stato eliminato dall'autore.
RispondiElimina@ Przepuszam je zwykle przez maszynke do mielenia miesa :-) Mozesz i w mlynku, jakims blenderze. Nie zrob z nich tylko pasty.
EliminaWyglądają idealnie, polewa też, w niczym nie ustępują tym, które widziałam w cukierni w Materze :) Na pewno wypróbuję przepis! Pozdrawiam :)
RispondiElimina