Risoles sa bardzo proste w wykonaniu i calosc ich przygotowania, zajela mi ok. pol godziny. Mieciutkie, chrupiace, z cignacym sie serem... Moze ktos sie skusi i je przygotuje w ten sobotni wieczor.
skladniki:
na 20 pierozkow
120 g maki
200 ml wody
lyzka masla
szczypta soli
Wode wlewamy do garnka, dodajemy sol i maslo. Czekamy, az sie zagotuje i dodajemy make. Mieszamy, az ciasto odstanie od scianek i uformuje kule. Odkladamy ciasto do przestudzenia.
Ciasto podsupujemy maka i walkujemy. Wycinamy krazki. Ja posluzylam sie szklanka, ale mozna wyciac troche wieksze.
Uzylam najprostsze nadzienie - pokrojona w kosteczke mozzarelle. Jesli jest swieza, to polecam dobrze ja wycisnac. Sklejamy ciasto tak jak pierogi.
Panierujemy pierozki w jajku i bulce tartej.
Smazymy na glebokim oleju, na niezbyt mocnym ogniu.
Odkladamy do odsaczenia na papierowy recznik i jemy jeszcze cieple. Polecam :-)
Smacznego.
P.S. Zapomnialam dopisac, ze risoles mozna zamrozic. Pozniej, smazy sie je, bez rozmrazania
Swietny przepis! bedzie smazone :)
RispondiEliminaI jak tu człowiek ma próbować schudnąć kiedy w oczy rzucają mu się takie pyszności? :) Pierożki wyglądają wspaniale. Podobne jadłam z nadzieniem z mozzarelli i posiekanych pomidorów (bez skórki i pestek). Też pyszne były :)
RispondiElimina@ Tak, tak shinju mozna rozne nadzienia i sa jeszcze inne wersje tej przekaski w wydaniu brazylijskim. We Wloszech takie pierogi z ciasta parzonego nazywaja sie sofficini i produkuje je znana firma produkujace mrozonki. W niedalekiej przyszlosci zrobie z innym nadzieniem :-)
EliminaP.s. ja tez sie odchudzam, ale bardzo topornie mi to idzie, niestety.
Mniam, jak smakowicie wyglądają! :)
RispondiEliminaZapisane w sekretnym miejscu... do wypróbowania :D
RispondiEliminaPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
@ Pozdrawiam wszystkich serdecznie :-)
RispondiEliminaO popatrz, ja je znam z Portugalii i zawsze się zastanawiałam jak to robią! :)
RispondiEliminaExtra, do pilnego wykonania!