Na neapolitanskim rynku warzywnym w ostatnich dniach jest zatrzesienie kwiatow dyni. Kwiaty w roznych fazach rozwoju. Ladnie rozkwitniete i takie jeszcze malutkie, calkowicie zamkniete.
Te malutkie najlepiej jest spozytkowac na duszone kwiaty z dyni lub makaron z kwiatami dyni i mulami.
Makaron z mulami i kwiatami dyni to tradycyjne, neapolitanskie, pierwsze danie. Bardzo smaczne zreszta :-) Jesli mamy ogrodek z wlasna uprawa dyni, to mozemy i przygotowac je i w Polsce, bo mule sa juz chyba dosc powszechnie dostepne w duzych miastach. Czy sie myle?
skladniki:
porcja na 2-4 osoby
300 g kwiatow dyni
1-2 kg muli
250-500 g makaronu paccheri
oliwa
2 zabki czosnku
peperoncino (papryczka chili)
natka pietruszki
Paczki nalezy oczyscic (patrz ponizej) i nastepnie kilkakrotnie oplukac.
Nastepnie nalezy oczyscic mule. Opis jak to zrobic znajdziecie w tym poscie (klikklik) .
Po oczyszczeniu mule nalezy otworzyc.
Na gazie stawiamy szeroki rondel i wrzucamy do niego mule. Przykrywamy szczelnie pokrywka. Gdy zacznie kipiec odkrywamy, mieszamy muszle i ponownie przykrywamy. Gasimy, gdy powtornie zaczyna kipiec. Caly proces trwa kilka minut.
Mule wykladamy, a wode kilkakrotnie filtrujemy.
Na oliwie zbrazawiamy lekko zgnieciony czosnek i szczypte peproncino. Czosnek usuwamy. Na oliwe wrzucamy kwiaty i chwile je przesmazamy. Przykrywamy pokrywka i chwile dusimy. Dolewamy przefiltrowane wode z muli. Lekko odparowujemy.
W miedzyczasie gotujemy makaron i wybieramy mule z muszli.
Odcedzony makaron dodajemy do kwiatow razem z mulami i posiekana natka. Calosc mieszamy i serwujemy.
Smacznego.
U nas też już obfitość kwiatów cukini/dyni. Przedwczoraj robiłam tradycyjnie smażone w cieście. Ale takich nierozwinietych nie spotkałam jeszcze.
RispondiEliminaPiekne, ja nie jestem milosniczka muli (chociaz uwielbiam wszelkie morskie robactwo) wiec chetnie z samymi kwiatkami. Moje cukinie maja dopiero po jednym listku wiec na kwiaty przyjdzie mi poczekac....Za to z przyjemnoscia wspominam makaron z kwiatami cukinii , ktore jadlam w zeszlym roku we Wloszech.
RispondiEliminamusi byc przepyszne :) mam nadzieje ze kiedys zdobede sie zeby zrobic takie danie! pozdrawiam :)
RispondiEliminaWygląda to bardzo ciekawie, ale przepisy - mega skomplikowany.
RispondiElimina