Przepis pamany z Galerii Potraw .
skladniki:
200 g miekkiego masla
200 g cukru
4 jajka
250 g maki
lyzeczka proszku do pieczenia
conajmniej pol kilo truskawek
kruszonka:
75 g masla
2- 3 lyzki cukru
100 g maki
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Maslo ucieramy z cukrem i nastepnie dodajemy jajka. Miksujemy okolo 10 minut. Make mieszamy z proszkiem i stopniowo dodajemy do masy ubijajac.
Mase wylewamy do wylozonej papierem do pieczenia lub natluszczonej foremki (o srednicy okolo 25 cm), ukladamy na wierzchu truskawki.
Z maki, masla i cukru zagniatamy kruszonke i rozsypujemy ja na ciescie.
Pieczemy okolo godziny. Ja pieke z termoobiegiem i obnizam temperature o jakies 10- 20 °C.
Ciasto studzimy i podajemy.
Smacznego :-)
prezentuje sie bardzo smakowicie:) jak wszystko z truskawkami :)
RispondiEliminaMniam, takie ciasta są pyszne. Wspaniale wygląda, chętnie bym wpadła na kawałeczek :-)
RispondiEliminaAnthony, ci sono molte versioni del Baumkuchen, ogni paese d'Europa ha la sua versione, è il dolce più famoso del Giappone, fu portato lì da un tedesco durante la prima guerra mondiale, in Polonia forse lo fate con lo spiedo, questo è quello fatto al matrimonio dei reali del Lussemburgo, spero di averti accontentato con la spiegazione, ciao
RispondiEliminaPrzepyszne ciasto! Zrobiłam również wersję z czerwonymi porzeczkami, polecam.
RispondiEliminaDziękuję za kolejny super przepis.
Kasia