Struffoli
500 g maki
3 jajka
3 zoltka
100 g cukru
70 g masla
szczypta soli
do ozdoby:
250 g miodu (najlepiej skrystalizowanego)
100 g kandyzowanych skorek cytrusowych (pomaranczowa, z cedru)
kolorowe perelki cukrowe
olej do smazenia
do ozdoby:
250 g miodu (najlepiej skrystalizowanego)
100 g kandyzowanych skorek cytrusowych (pomaranczowa, z cedru)
kolorowe perelki cukrowe
olej do smazenia
Wykonanie:
Z maki, jajek, zoltek , cukru, masla i szczypty soli zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta kule i odstawiamy pod przykryciem na pol godzinny.
Odcinamy male porcje ciasta. Formujemy z nich cienki waleczek o grubosci palca. Podsypujemy lekko maka i odcinamy malenkie porcje ciasta wielkosci paznokcia. Kuleczki ciasta obtaczamy lekko w mace i ukladamy na obrusie.
Rozgrzewamy olej i smazymy malymi partiami kuleczki ciasta. Smazymy okolo 3- 5 minut do zezlocenia. Nie nalezy zbytnio zbrazawiac kuleczek, bo beda potem gorzkie. Najlepiej uzyc jakiegos wysokiego i szerokiego garnka, bo olej podczas smazenia bardzo sie pieni. Po usmazeniu kuleczki wyciagamy z oleju lyzka cedzakowa i odkladamy do odsaczenia na papierowy recznik. Smazenie, w przygotowaniu struffoli, ma najwazniejsza role. Chodzi o to, aby kuleczki ciasta nie byly przypalone, w srodku upieczone i dobrze odsaczone z tluszczu. Po ostygnieciu maja byc "chrupiace".
Gdy ciasto ostygnie wykladamy miod do sporego rondla, dodajemy posiekane skorki i calosc lekko ogrzewamy (jesli uzywamy skrystalizowanego miodu, do czasu gdy sie rozpusci). Wkladamy do miodu usmazone ciasto i dobrze calosc mieszamy. Wykladamy na polmisek, studzimy i ozdabiamy kolorowymi, cukrowymi perelkami.
Jesli macie ochote to spojrzcie jak robi sie inne typowe neapolitanskie slodycze swiateczne - korzenne ciastko z migdalami roccocò. Oczywiscie pieklam je i w tym roku :-)
Wyglądają niesamowicie! Nigdy nie słyszałam o takiej potrawie, zdecydowanie muszę wypróbować ;)
RispondiEliminaA te kolorowe dodatki dodają niesamowitego uroku ;)
Pozdrawiam!
Niezła porcja słodkości!
RispondiEliminaSwietne to! Moze nie calkiem zdrowe, ale kto by sie tym przejmowal w swieta? :)
RispondiEliminaJakie to jest śliczne! :) Widziałam kiedyś u Małgosi z bloga Toskańskie Zapiski Spełnionych Marzeń. :)
RispondiEliminaPodoba mi się to bardzo.
Pozdrowienia:)
Jak dla mnie jedne z najciekawszych propozycji wsród tych, które obserwuję! Gratuluję i Wesołych Świąt oraz Kolorowego Nowego Roku : )
RispondiEliminaCzad! Jeszcze czegoś takie nie widziałam :D Koniecznie muszę wypróbować!
RispondiEliminaDziekuje wszystkim serdecznie za wizyte :-)
RispondiElimina@ Tomaszu dziekuje serdecznie i za komplement i za zyczenia. Wzajemnie, z calego serca :-)
tego smakołyku to na bank nie odpuszczę. Extra!
RispondiEliminaWłaśnie przeglądam książkę Nigelissima, w której znalazłam przepis na tego cudaka z kulek.
RispondiEliminaWygląda przepięknie i przesłodko. Zaraz wstukałam nazwę "struffoli" w google i trafiłąm do Ciebie.
Z pewnością wykorzystam ten przepis ;-)
Luiza z aaaledobre.blogspot.com
Super przepis z miodem!
RispondiElimina