Jajko sadzone. W pomidorowym sosie. Alternatywa dla jajka sadzonego na maselku czy na boczku.
Uniwersalne. Doskonale na sniadanie, obiad i kolacje.
Potrzebne nam beda:
na 2 osoby
na 2 osoby
Sos:
zabek czosnku
250-300 ml przecieru pomidorowego (passaty)
oliwa z oliwek
zabek czosnku
250-300 ml przecieru pomidorowego (passaty)
oliwa z oliwek
4 jajka
2 lyzki parmezanu
sol i pieprz
2 lyzki parmezanu
sol i pieprz
Wykonanie:
1. Przygotowanie sosu:
Na paru lyzkach oliwy zezlocic lekko zgnieciony zabek czosnku. Usunac czosnek i wlac przecier pomidorowy. Lekko posolic. Gotowac 10-15 minut , az sos odparuje i zgestnieje.
2. Do gotowego sosu pomidorowego wbic jajka. Posypac sola i parmezanem. Przykryc pokrywka i gotowac , az jajko sie zetnie wedlug upodoban.
3. Wylozyc na talerz i posypac pieprzem.
Podalam z buleczka i fasolka szparagowa z wody.
Smacznego :-)
podoba mi się taki pomysł na jajo. nigdy nie jadłam w wersji pomidorowej.
RispondiEliminaO, tego to ja nie znałam :) Ale chyba jednak wolę jajko z boczusiem :))
RispondiEliminakoniecznie do zrobienia :)
RispondiEliminano, no super to jajeczko, tego jeszcze nie znalam pomimo, ze tez w tych stronach mieszkam.w ogole twoj blog jest super, te zdjecia i dokladne instrukcje do potraw. gratuluje dokladnosci i pomyslowosci.
RispondiElimina@ Witaj Magda :-) Ciesze sie, ze zaciekawil Cie moj blog i znalazlas w nim cos ciekawego, czego nie znasz. Nasze kuchnie pewnie niewiele sie roznia choc... w casertano czesc potraw jest juz troszke innych. No i ta pyszna mozzarella ... mniam... I zapraszam :-)
RispondiEliminaSuper przepis. uova agli spinaci też jest super
RispondiElimina