Pizza marinara jest obok margherity i pizzy smazonej (pizza fritta, calzone fritto), jedna z najstarszych rodzajow pizzy rodem z Neapolu.
Jak mogloby sie wielu osobom wydawac z nazwy, pizza ta nie ma nic wspolnego z owocami morza. Skad wiec ta nazwa? Jak wyczytalam w wikipedii poczatkowo dodawano na pizze malenkie rybki. W innym zrodle przeczytalam zas, ze byla to pizza robiona przez marynarzy na statkach z dostepnych skladnikow, ktore szybko sie nie psuly tj. czosnku i oregano.
Pizza ta jest sprzedawana w kazdej pizzeri w Neapolu i prowincji.
Pizza marinarapuszka pomidorow (pezzettoni lub pomodorini)
czosnek
oregano
oliwa
sol
czosnek
oregano
oliwa
sol
Wykonanie:
1. Przygotowujemy ciasto na pizze.
Wykonalam ja z:
250-300 g maki
150 ml cieplej wody
8 g drozdzy
plaska lyzeczka soli
O tym jak zagniesc ciasto czytajcie w tym poscie.
2. Wyrosniete ciasto rozciagamy na natluszczonej blasze.
3. Wykladamy na wierzch pomidory. Uzylam tu cale, male pomidorki ze skorka, z puszki. Nazywane sa pomodorini di collina. Nalezy je lekko rozgniesc, dodac sol do smaku i wylac wraz z zalewa na pizze.
3. Pizze posypujemy obficie oregano, rozkladamy rownomiernie pociety na cienkie plasterki czosnek i polewamy nitka oliwy.
4. Pieczemy w maksymalnie nagrzanym piekarniku (z termoobiegiem) przez okolo 20 minut.
Smacznego :-)
Taka pizza jest najlepsza. Ciasto, pomidory, czosnek i bazylia. Cienkie ciasto. Tylko jak przekonać do tego domowników ze schabowymi tradycjami?
RispondiElimina@ Kubelku tu nie daje sie bazylii a oregano i to nie jest zamienne. A faktycznie lubie te pizze w jej prostocie i czesto robie :-) Pozdrawiam!
RispondiEliminaBardzo apetycznie i naturalnie wygląda! Tylko kilka składników, a tu takie czary. Pozdrawiam!
RispondiEliminaTo pizza zdecydowanie dla mnie, oregano sypię zawsze na pomidory garściami, uwielbiam je. I nie tylko na pomidory :)
RispondiEliminataka pizze kocham najbardziej
RispondiEliminaPrzepysznie wygląda:)
RispondiEliminaJak dla mnie to idealna pizza!:)
RispondiEliminawłaśnie z pizzerii wróciłam xd
RispondiEliminaale domowej nie dorówna nawet taka najlepsza.
Complimenti per la bellissima pagina polacca con ricette originali napoletane(meridionali).
RispondiEliminaUn saluto da un meridionale che vive in Polonia! :) R.Marino