Zapewne kazdy z Was ma wyprobowany przepis na ciasto na pizze.
Ja ciasto na pizze robie tak:
W sporej plastikowej misce rozpuszczamy w cieplej wodzie drozdze. Dodajemy sol i partiami make. Poczatkowo mieszamy lyzka. Gdy skladniki sie polacza zaczynamy zagniatac ciasto podsypujac maka. Mamy otrzymac elastyczne i sprezyste ciasto. Wyrabiamy je okolo 10 minut. Formujemy z ciasta kule i obsypujemy ja z lekka maka. Ukladamy na plociennej sciereczce, przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia, na okolo 2 godziny. Gdy jest zimniej przykrywam ciasto dodatkowo np. kocem.
Jesli ciasto podwoilo swa objetosc rozciagamy je na wysmarowanej tluszczem (oliwa lub smalcem) blasze. Wysokosc pozniej upieczonego ciasta zalezy od tego na jak duzej blasze je rozciagniemy. Ja lubie srednio wysokie i najczesciej uzywam blach o wymiarach ok. 36 x 36 cm.
Nastepnie nagrzewamy piekarnik. Maksymalnie, tyle ile sie da. Pizze pieke z termoobiegiem. Laczny czas pieczenia to okolo 20 minut.
Kto raz, czy dwa sprobuje , przekona sie, ze zagniesc ciasto na pizze jest bardzo latwo. Co do proporcji ilosci ciasta do wielkosci blaszki musicie sami sobie wyregulowac. Podobnie jest z czasem pieczenia. Raz kazdy piekarnik piecze troche inaczej. A dwa czas pieczenia zalezy od grubosci ciasta i ilosci i rodzaju dodatkow.
W zaleznosci od rodzaju pizzy nakladam wszystkie skladniki razem, stopniowo w czasie pieczenia lub zupelnie ich nie zapiekam.
Jedna z pizz, ktore przygotowuje w domu jest:
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki. Mozna recznie. Ja posluguje sie tarka.
Rozkladamy je na rozciagnietym ciescie na pizze, tak aby na siebie zbytnio nie zachodzily.
Lekko solimy, pieprzymy i posypujemy rozmarynem. Uwazamy z dodatkiem soli, bo pancetta jest dosyc slona.
Polewamy nitka oliwy.
Wkladamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. W ciagu tego czasu cienkie plasterki ziemniakow powinny nam sie upiec.
2. W miedzyczasie kroimy ser.
Wyciagamy blache z pizza. Rozkladamy na niej ser i zapiekamy nastepne 5 minut.
3. Wyciagamy pizze i na jeszcze goracej ukladamy plastry pancetty.
Kroimy na kawalki i podajemy.
Do krojenia pizzy na blasze swietnie nadaja sie NOZYCE :-)
Smacznego!
P.S. To domowa wersja tej pizzy, ale w kazdej pizzerii w Neapolu i prowincji, kupimy pizze patatine e wurstel, czyli pizze z frytkami, parowka i serem :-)
Ja osobiscie za ta wersja nie przepadam, ale czasem ja robie dla gosci. Jest powszechnie lubiana przez dzieci i doroslych.
Ja ciasto na pizze robie tak:
ciasto na pizze300-350 g maki pszennej 00
150-200 ml cieplej wody
8-10 g swiezych drozdzy
5 g soli
150-200 ml cieplej wody
8-10 g swiezych drozdzy
5 g soli
W sporej plastikowej misce rozpuszczamy w cieplej wodzie drozdze. Dodajemy sol i partiami make. Poczatkowo mieszamy lyzka. Gdy skladniki sie polacza zaczynamy zagniatac ciasto podsypujac maka. Mamy otrzymac elastyczne i sprezyste ciasto. Wyrabiamy je okolo 10 minut. Formujemy z ciasta kule i obsypujemy ja z lekka maka. Ukladamy na plociennej sciereczce, przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia, na okolo 2 godziny. Gdy jest zimniej przykrywam ciasto dodatkowo np. kocem.
Jesli ciasto podwoilo swa objetosc rozciagamy je na wysmarowanej tluszczem (oliwa lub smalcem) blasze. Wysokosc pozniej upieczonego ciasta zalezy od tego na jak duzej blasze je rozciagniemy. Ja lubie srednio wysokie i najczesciej uzywam blach o wymiarach ok. 36 x 36 cm.
Nastepnie nagrzewamy piekarnik. Maksymalnie, tyle ile sie da. Pizze pieke z termoobiegiem. Laczny czas pieczenia to okolo 20 minut.
Kto raz, czy dwa sprobuje , przekona sie, ze zagniesc ciasto na pizze jest bardzo latwo. Co do proporcji ilosci ciasta do wielkosci blaszki musicie sami sobie wyregulowac. Podobnie jest z czasem pieczenia. Raz kazdy piekarnik piecze troche inaczej. A dwa czas pieczenia zalezy od grubosci ciasta i ilosci i rodzaju dodatkow.
W zaleznosci od rodzaju pizzy nakladam wszystkie skladniki razem, stopniowo w czasie pieczenia lub zupelnie ich nie zapiekam.
Jedna z pizz, ktore przygotowuje w domu jest:
Pizza patate e pancetta200 g pancetty
2 - 3 ziemniaki
250 g sera provola (moze byc rowniez mozzarella, fior di latte itp.)
sol, pieprz, rozmaryn
oliwa z oliwek
2 - 3 ziemniaki
250 g sera provola (moze byc rowniez mozzarella, fior di latte itp.)
sol, pieprz, rozmaryn
oliwa z oliwek
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki. Mozna recznie. Ja posluguje sie tarka.
Rozkladamy je na rozciagnietym ciescie na pizze, tak aby na siebie zbytnio nie zachodzily.
Lekko solimy, pieprzymy i posypujemy rozmarynem. Uwazamy z dodatkiem soli, bo pancetta jest dosyc slona.
Polewamy nitka oliwy.
Wkladamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. W ciagu tego czasu cienkie plasterki ziemniakow powinny nam sie upiec.
2. W miedzyczasie kroimy ser.
Wyciagamy blache z pizza. Rozkladamy na niej ser i zapiekamy nastepne 5 minut.
3. Wyciagamy pizze i na jeszcze goracej ukladamy plastry pancetty.
Kroimy na kawalki i podajemy.
Do krojenia pizzy na blasze swietnie nadaja sie NOZYCE :-)
Smacznego!
P.S. To domowa wersja tej pizzy, ale w kazdej pizzerii w Neapolu i prowincji, kupimy pizze patatine e wurstel, czyli pizze z frytkami, parowka i serem :-)
Ja osobiscie za ta wersja nie przepadam, ale czasem ja robie dla gosci. Jest powszechnie lubiana przez dzieci i doroslych.
Wspaniale wygląda ta pizza! Z ziemniaczkami to jeszcze nie jadłam.
RispondiEliminaPozdrowienia:)
Bardzo interesująca pizza. A nożyce w kuchni to rzecz niezbędna na przykład do cięcia bekonu
RispondiEliminaPozdrawiam:)
@ Majanko Ty jak zawsze przemila :-)
RispondiElimina@ Lidko milo Cie widziec :-)))Tak nozyczki to podstawa przy krojeniu bekonu, salame , czyszczeniu ryb czy tego podobnych.
Buziaki!