musze przyznac , ze ktokolwiek zjadl chwalil. Przepis jest bardzo prosty - jak to z wiekszoscia dan makaronowych jest - i szybki w wykonaniu,no moze jedynie smazenie cukinii zabiera nam chwilke czasu ....
Makaron rigatoni z cukinia, serem provola i smietana
Skladniki dla 4 osob:
400 g makaronu rigatoni
500 g sera provola- wedzona mozzarella ew. fontina
250 ml gestej smietanki
600 g malych cukinii
oliwa z oliwek
2 zabki czosnku
straty parmezan
Przygotowanie:
1. Rozgrzac oliwe ( podlac obficie) na patelni i podsmazyc czosnek. Po zbrazowieniu
czosnek usunac.Cukinie pokroic w mala kostke i usmazyc na oliwie. Czastki cukinii maja
sie dobrze wysmazyc i odparowac. Na kaoncu posolic do smaku.
2. Ser provola pokroic w dosc spora kostke .
3. Ugotowac makaron al dente.odcedzic.
4. W garnku w ktorym gotowal sie makaron ,na gazie,wymieszac makaron ze smietana,
oliwa i usmazona cukinia. Dodac ser i mieszac calosc ,az ser stanie sie ciagnacy lecz nadal
widoczne sa czastki sera.
5. Natychmiast podawac posypane parmezanem.
Smacznego.
czosnek usunac.Cukinie pokroic w mala kostke i usmazyc na oliwie. Czastki cukinii maja
sie dobrze wysmazyc i odparowac. Na kaoncu posolic do smaku.
2. Ser provola pokroic w dosc spora kostke .
3. Ugotowac makaron al dente.odcedzic.
4. W garnku w ktorym gotowal sie makaron ,na gazie,wymieszac makaron ze smietana,
oliwa i usmazona cukinia. Dodac ser i mieszac calosc ,az ser stanie sie ciagnacy lecz nadal
widoczne sa czastki sera.
5. Natychmiast podawac posypane parmezanem.
Smacznego.
he, he i znalazłam ten przepis z wędzonym serem co polecasz. Bardzo lubię tu u Ciebie myszkować
RispondiElimina