martedì 18 maggio 2010

Konfitura cytrynowa



Mialam do wykorzystania 15 cytryn bez skorki , ktore pozostaly jako produkt "uboczny" przy produkcji likieru mleczno - cytrynowego - crema di limoncello. Jest to jeden z typowych likierow wytwarzanych w Neapolu i Kampanii. Ale napisze o tym w nastepnym poscie ,gdy juz zrobie likier:-)
Zastanawialam sie co z tymi cytrynami zrobic i doszlam do wniosku, ze konfiture. Pierwowzorem byl nastepujacy przepis . Zmodyfikowalam :-)



Konfitura cytrynowa
2 kg cytryn obranych (bez skorki i bialego miazszu) - 12 sztuk
3 cytryny - bez skorki , z bialym miazszem
1 kg cukru
0,5 l wody
Przygotowanie:
  • 2 kg cytryn wlozylam do garnka z zimna woda i gotowalam 15 minut od momentu ,gdy zawrzala woda.
  • Cytryny odcedzilam.Powybieralam pestki. Miazge z grubsza posiekalam.
  • Zagotowalam syrop z wody i z cukru. Wrzucilam miazge z cytryn.
  • Pozostale 3 cytryny przecielam na pol,pozbawilam pestek a nastepnie pokroilam na drobne kawalki. Dodalam.
  • Calosc smazylam na wolnym ogniu ,okolo 2 godzin czesto mieszajac.
  • Przelozylam do sloiczkow i pasteryzowalam w piekarniku ok 25 minut.
Konfitura ma bardzo ciekawy smak. Nie jest KWASNA! Z leciutka nutka goryczki.

Nessun commento:

Posta un commento

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...