Przepis na ten deser pochodzi z GP. Jest to bardzo prosta i smaczna metoda na wykorzystania bialek ,ktore pozostaly nam z innych potraw. Przyznam sie , ze do tej pory , nie zuzyte bialka wyrzucalam. Teraz mroze w plastikowych kubeczkach z opisem sztuk bialek. Deser jest smaczny i lekki.
DESER PAVLOVA
6 bialek
300 g cukru
1 mala lyzeczka skrobi kukurydzianej
1 mala lyzeczka octu winnego
do przybrania 400 ml slodkiej smietanki i owoce
Przygotowanie:
- Bialka ubic na sztywno.
- Po lyzce dodawac cukier i ubijac.
- Dodac skrobie kukurydziana i ocet. Wymieszac.
Beze pieke w okraglej ,ciezkiej , aluminiowej formie o niskich brzegach (ok.26-28 cm srednicy). Wykladam ja papierem do pieczenia (mocze i dokladnie wykrecam papier). Na papier wykladam mase bezowa ,ktora z grubsza wyrownuje. Pieke we wczeniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 150-130 ° C przez 1 godzine i 30 minut (termoobieg). Wyciagam z piekarnika i studze . Nastepnie ubijam smietanke na sztywno ,wykladam ja na wierzch bezy i przystrajam deser swiezymi owocami. Przechowuje w lodowce.
Za słodycze nie dam się pokroić, ale chętnie spróbowałabym tego deseru :) Tym bardziej, że jest z owocami.
RispondiElimina