Zadziwiajaco prosty do zrobienia.
Nadaje sie natychmiast do picia.
I w niczym nie ustepuje produkowanym przemyslowo likierom kawowym znanych marek wloskich !!!
Oczywiscie to dla amatorow kawy i likierow :-)
skladniki na l litr likieru
500 ml naparu kawowego (zuzujemy na niego ok. 100 g mielonej kawy)
500 g cukru
laska wanilii lub cukier waniliowy
200 ml spirytusu
Podstawa tego likieru jest mocny i dobrej jakosci napar kawowy. Kawa espresso z tradycyjnego ekspresu moka. Z pewnosci wiele osob doskonale wie jak taka kawe przygotowac. Jesli nie to spojrzcie ponizej.
Kazdy ekspress moka zbudowany jest z 3 czesci:
dolnej czesci do ktorej wlewa sie wode (do wysokosci zaworu patrz zdj. nr 2),
z sitka, na ktore wyklada sie mielona kawe (patrz zdj. nr 4),
czesci gornej, do krorej wyplywa zaparzona kawa.
Napelniona kawiarke stawiamy na niewielkim gazie i czekamy, az napar zbierze sie w gornej czesci. Wyplywaniu naparu towarzyszy tj. pyrkotanie. Gdy ustanie nalezy zdjac ekspress z gazu.
Polecam skorzystanie z dobrego gatunku kawy, bo od tego bedzie zalezal smak naszego likieru. Ja uzywam kawy zrobionej w 100% z zieren odmiany arabica.
Kazdy ekspress moka zbudowany jest z 3 czesci:
dolnej czesci do ktorej wlewa sie wode (do wysokosci zaworu patrz zdj. nr 2),
z sitka, na ktore wyklada sie mielona kawe (patrz zdj. nr 4),
czesci gornej, do krorej wyplywa zaparzona kawa.
Napelniona kawiarke stawiamy na niewielkim gazie i czekamy, az napar zbierze sie w gornej czesci. Wyplywaniu naparu towarzyszy tj. pyrkotanie. Gdy ustanie nalezy zdjac ekspress z gazu.
Polecam skorzystanie z dobrego gatunku kawy, bo od tego bedzie zalezal smak naszego likieru. Ja uzywam kawy zrobionej w 100% z zieren odmiany arabica.
Do duzego termosu wsypujemy 0,5 kg cukru i umieszczamy laske wanilii lub cukier waniliowy. Ja tak duzego termosu nie posiadam, dlatego wsypalam cukier do stalowego garnka o grubych sciankach i szczelnym przykryciu. W miare jak parzy nam sie kawa (wszystko zalezy jak duza mamy kawiarke) wlewamy goracy napar do cukru. Mieszamy do calkowitego rozpuszczenia cukru i szczelnie zamykamy. Pozostawiamy do calkowitego ostudzenia. Jesli dodalismy laske wanilii filtrujemy i dolewamy 200 ml spirytusu.
Schladzamy w lodowce i ... gotowe. Mozemy podawac :-)
Likier kawowy to coś dla mnie lubię takie smaki :)
RispondiEliminaUwielbiam likierki, oczywiscie najlepsze domowej roboty, wspaniały :)
RispondiEliminalikier na pewno pyszny :)
RispondiEliminaOjej...musi być słodziutki i pyszny...Pewnie bardzo pobudza!!
RispondiEliminaWitam-sprawiła mi Pani bardzo miłą niespodziankę spełniając moją prośbę o przepis na ten likier.Totalnie poprawił mi się nastrój [ostatnio nie było najlepiej].Takie niby drobne gesty naładowują nas DOBRĄ ENERGIĄ .Życzę sobie jak również Pani tylko PRAWDZIWIE ŻYCZLIWYCH ludzi wokół siebie.Serdecznie dziękuję i pozdrawiam -A . -
RispondiElimina@ Ewa Smaczniutkie.pl - witam amatorke kawowego likieru :-)
RispondiElimina@ Kuchennefascynacje - dziekuje. Likier jest bardzo prosty do zrobienia.Polecam.
@ zauberi- pycha, pycha :-)
@ Escapade Gourmande - o kawa jest mocna. To prawda, ale zawartosc kofeiny w arabice jest znacznie nizsza niz w robusta.
@ Anonimowy A - Ciesze sie, ze poprawilam Ci troszke nastroj. Powiem tylko, ze zycie jest naprawde zmienne. Czasami gotuje nam wiele niespodzianek i tych przykrych i milych. Warto jednak pamietac, ze "po nocy przychodzi dzien a po burzy spokoj" i ZAWSZE, na nowo zaswieci dla nas slonce. Serdecznie pozdrawiam i prosze: GLOWA DO GORY !!!
Rewelacyjny! Dla mnie miłośniczki kawy to prawdziwy przepis-cudo:)
RispondiEliminaPozdrawiam!
Uwielbiam kawowy likier! Pyszny:)))
RispondiEliminaMniam:)
@ Anna-Maria dziekuje i pozdrawiam rowniez :-)
RispondiElimina@ Majanko Buziaki :-)
anthony jakiego spirytusu uzywasz do likieru, to znaczy ilu procentowego, tu gdzie mieszkam bardziej pija piwo i na polkach jakis dziwny spirytus stoi 28% i 30% i nie wiem czy sie nada taki na ten likier
RispondiEliminazmień miejsce zakupów normalny spirytus u ns ma 96%
Eliminaa
RispondiEliminaCześć! Chcesz sprobować fajnej kawy? Zobacz strone http://etnocafe.pl/o-kawie/plantacja/ Polecam! Bardzo Mi podoba się :)))))))))))
RispondiEliminaQuesto commento è stato eliminato dall'autore.
EliminaUlubioną kawą pitą przeze mnie codziennie jest kawa ziarnista, świeżo zmielona w młynku. Przyrządzam ją w specjalnym dzbanku, który nabyłam swego czasu na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. Dzbanek idealnie nadaje się do przygotowania smacznej kawy metodą przelewową. Taka kawa smakuje wyśmienicie i jest bardzo delikatna. Polecam spróbować.
EliminaLubię takie artykuły.
RispondiElimina