Pisalam niedawno o zachciankach i tesknocie za polskimi "przysmakami". Kokosanki. Hmm ... Nie jadlam cale wieki.W blogu to spice znalazlam przepis na swietne kokosanki. Nie namyslajac sie dlugo kupilam wiorki kokosowe i rozmrozilam 2 kubeczki z bialkami. Oto przepis Inki:
Kokosanki250 g (ok. 8) bialek
200 g cukru
250 g wiorkow kokosowych
200 g cukru
250 g wiorkow kokosowych
Ubijamy mikserem bialka na sztywno i dodajemy partiami cukier.
Wysypujemy wiorki kokosowe i mieszamy je z bialkami wykonujac ruchy lyzka z gory do dolu.
Przekladamy calosc do garnka i stawiamy go na gazie. Ustawiamy maly plomien. Podgrzewamy mase okolo 5 minut ciagle mieszajac lyzka. Zaparzona piana zgestnieje.
W miedzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 - 160°C.
Formujemy kokosanki wyciskajac je ze szprycy lub nakladajac lyzeczka. Mozemy ulozyc je na natluszczonej maslem blaszce, na blaszce wylozonej papierem do pieczenia lub w papilotkach do pieczenia ciasteczek.
Pieczemy ciastka 15 - 17 minut.
Dziekuje za przepis. Pyszne te kokosanki. Chrupiace z zewnatrz i mieciutkie w srodku. I do tego mozna zuzyc 8 zalegajacych bialek :-)
Ależ niespodzianka, cieszę się, że przepis tak ci się spodobał, że wypróbowałaś i to z jakim fantastycznym skutkiem :) piękne są i zapewne pyszne. Czy u Ciebie też tak szybko znikają?
RispondiEliminaPozdrawiam Inka
Śliczne Ci wyszły. A ja uwielbiam kokosanki, to taki smak dzieciństwa:)
RispondiEliminaMniam:)
Pozdrawiam Cię:)
Rewelka(a w lodówce zamrożone białeczka czekaja):)
RispondiEliminaja akurat białek nie mam ale w planach jest kilka żółtkowych wyrobów więc będzie okazja :)
RispondiEliminawyglądają przepysznie!
Jak ja dawno nie jadłam kokosanek!
RispondiEliminaTwoje wygladają przepysznie ;)
@ to spice - dziekuje za przepis. kokosanki juz zjedzone :-) Smakowaly nawet mojej wloskiej rodzinie. Przepis "przyjemne z pozytecznym".
RispondiElimina@ Majanko dziekuje. Dla mnie to tez smak dziecinstwa dlatego szybko zadzialalam. Po sezamkach kokosanki. Co nastepne? Buziaki :-)
@ Trzcinowisko- do dziela :-) to dziecinnie proste kokosanki z murowanym rezultatem:-)
@ zebza dzieki za wizyte i polecam. Bialka sa moja zmora a tu tak latwo sie je wykorzystuje:-)
@ nat. Ja tez nie jadlam juz 100 lat i zjadlam z mila checia.
Pozdrawiam wszystkich!