Dzis zapraszam na typowe, neapolitanskie danie - makaron paccheri z ricotta.
Pacchero w dialekcie neapolitanskim, oznacza uderzenie otwarta dlonia w policzek i stad czesto zamiennie uzywana wloska nazwa tego formatu makaronu - schiaffone.
Do przygotowania tego dania potrezbne nam beda 3 glowne skladniki:
makaron paccheri
sos pomidorowy (najlepiej na bazie miesa)
ricotta.
1. Przygotowujemy sos pomidorowy.
Mozemy zrobic prosty sos na bazie oliwy i czosnku. Szczegolnie w lecie, gdy nie mamy ochoty na dlugie stanie przy garnkach. Przepis znajdziecie w tym poscie.
Najlepszy jest jednak sos na bazie miesa tzw. ragù
Porcja na 4-6 osob
ok. 600 g wolowiny np. gulaszowej
750 ml przecieru pomidorowego (passaty)
2 - 3 zabki czosnku
oliwa z oliwek
kieliszek wytrawnego, czerwonego wina
sol
250 ml wody
Wykonanie:
Wolowine kroimy na kawalki o wymiarach 4x4 cm. Pluczemy i osuszamy papierowym recznikiem. Na oliwie zbrazawiamy lekko zgniecione zabki czosnku. Wrzucamy mieso i je obsmazamy. Usuwamy czosnek. Podlewamy winem i je odparowujemy. Wlewamy sos pomidorowy i podlewamy woda. Solimy i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem okolo 1,5 godziny. Na koniec, gdy sos jest gotowy sprawdzamy na sol i ewentualnie dosalamy.
2. Przygotowujemy ricotte.
Gdy sos jest juz gotowy, mieszamy ricotte z czescia goracego sosu. Ja daje ok. 250 g ricotty na 4 osoby. Mozemy uzyc ricotty owczej, z bufalicy lub krowiej.
3. Gotujemy makaron i serwujemy.
Gotujemy makaron al dente wg. czasu podanego na opakowaniu. Dokladnie go odcedzamy. Wrzucamy z powrotem do garnka, w ktorym sie gotowal i stawiamy na gazie. Wlewamy sos z ricotta, posiekana bazylie i mieszamy calosc. Wykladamy na talerze. Polewamy dodatkowo paroma lyzkami sosu, posypujemy startym parmezanem, pieprzem i podajemy.
Mieso z sosu mozemy podac na drugie danie. Np. z zielona salata.
Smacznego :-)
Bardzo, ale to bardzo mi sie to danie podoba - proste, a pewnie pyszne! Nigdzie nie widzialam jeszcze takiego makaronu, ale jestem pewna, ze znajde w jakichs wloskich delikatesach :)
RispondiEliminaŚwietne składniki i wygląda wspaniale na talerzu. Szczególnie ten sos z ricotty! Skuszę się jak zdecyduję się na jakieś mięsne danie.
RispondiEliminaA wiesz, że robiłam makarony z ricottą, ale nie dodawałam jej nigdy do sosu pomidorowego. Zrobię na 100% z moją ukochaną ricottą owczą.
RispondiEliminaCudnie to wygląda, bardzo apetycznie! Ciekawy ten makaronik:)
RispondiEliminaPozdrowienia:)