Jesli na Ischie sie nie wybieracje zapraszam na krolika po iskitansku :-)
Przepis zaczerpnelam z blogu Luciano Pignataro Wine Blog, ktory to opisuje sposob przyrzadzenia dania, ze wszystkimi najmniejszymi detalami.
Coniglio all'ischitana
porcja na 2-4 osoby
1 krolik o wadze okolo 1,2 kg
5 - 10 pomidorkow koktajlowych (datterini, del piennolo)
0,5 litra bialego, wytrawnego wina
250 ml oliwy z oliwek
3 - 4 zabki czosnku
szczypta peperoncino (chilli w platkach)
peczek natki pietruszki lub 4 galazki swiezego majeranku i tymianku
olej do smazenia
sol
Wykonanie:
Krolika nalezy pociac na czesci. Umyc i osuszyc. Odlozyc podroby (o ile sa). Usmazyc na zloto na oleju.
Do rondla wlac oliwe i rozgrzac ja. Wrzucic lekko rozgnieciony czosnek i peperoncino (ja nie dodalam papryczki, bo je z nami male dziecko). Dodac wczesniej usmazonego krolika i smazyc na srednim ogniu, bez przykrycia jakies 10 minut.
Nastepnie dodac rozgniecione w palcach pomidorki i posolic do smaku. Smazyc dalej, bez przykrycia nastepne 10 minut.
Wlac wino, dodac posiekana natke lub majeranek z tymiankiem, podroby ktore wczesniej odlozylismy i kontynuowac gotowanie przez jakas godzine. Bez przykrycia. Ewentualnie podlac, jesli zbytnio odparuje winem lub bulionem.
Tradycyjnie krolika przygotowuje sie w garnku z terakoty. Ja niestety takiego nie posiadam, wiec posluzylam sie garnkiem stalowym o grubym dnie.
I jak zwykle. Nic sie tu nie marnuje. Po wyciagnieciu miesa, pozostaly sos z krolika wykorzystujemy do okraszenia pierwszego dania. Gesty, bursztynowy w kolorze sos, z czastkami kroliczego miesa doskonale nadaje sie condimento (okrasa) do dlugiego makaronu typu bucatini, vermicelli, spaghetti lub krotkiego typu penne.
Gotujemy al dente makaron. Dobrze go odcedzamy. Wrzucamy na patelnie z sosem i kilka sekund podgrzewamy. Serwujemy.
Krolik byl pyszny. Vermicelli z sosem tez.
Serdecznie polecam i zycze smacznego.
Zapraszam tez na zielona wyspe Ischia :-)
Kompleks termalny - Giardini Termali Poseidon
Ischia Baia di Citara - Forio
Castello Aragonese Ischia
Obiekt prywatny, na jego terenie znajduje sie hotel. Wejcie platne 10€
udostepnieony do zwiedzania od poniedzialku do niedzieli w godzinach 9.00 - 19.30
w okresie zimowym od 9.00 - 17.00
Castello Aragonese Ischia
Co mozna w nim zwiedzic: visita
Ależ pysznie wygląda ! :))
RispondiEliminaCudne i smakowite danie.
RispondiEliminaUwielbiam królika, ale nigdzie nie smakuje tak, jak w Italii :)
Moj ulubiony przepis na krolika!
RispondiEliminaKurcze, strasznie zaluje, ze o krolika u mnie tak trudno - ostatnio czesto trafiam na smakowite przepisy z jego uzyciem, a zrobic nie ma jak... Trudna rada, trzeba bedzie wybrac sie na wycieczke do Italii!
RispondiElimina@ witam wszystkich:-) Racja w Polsce nieczesto jada sie dania z krolikiem. A mieso krolicze jest przeciez bardzo smaczne. Bialutkie i delikatne.
RispondiEliminaMaggie popytaj u rzeznika lub popatrz w duzych centrach handlowych. Pamietam, ze widzialam np. w Carrefourze. ;-)
Ja mam takiego królika na każdy niedzielny obiad.Pozdrowienia z Ischii!:)
RispondiElimina@ Oj krolik w winie jest tak smaczny, ze faktycznie mozna go jesc i co niedziele :-))) Szkoda, ze nie zamieszczasz jakis iskitanskich smakolykow. Pozdrawiam serdecznie.
RispondiEliminaPiękne miejsce! Nie wiedziałam o nim. My wybieramy się do Bolonii niebawem. Już czytałam na https://bolonia.pl/, co tam warto zobaczyć, ale może doradzisz mi jeszcze jeśli znasz ten kierunek? Co oprócz spaghetti bolognese muszę tam spróbować?
RispondiElimina