Frittata w Neapolu jest czesto przyrzadzanym daniem. Najpopularniejsze to frittata z makaronu, z cebula, z ziemniakami, karczochami czy cukinia. Podaje sie ja na szybki obiad, ciepla kolacje czy pokrojona np. w kwadraty nawet jako danie na bufet. Frittata jest tez dobrym rozwiazaniem, gdy dziecko nie che jesc warzyw. Mowie przynajmniej z wlasnego doswiadczenia. Moje 2,5 roczne dziecko ostatnio nie chce ich jesc np. obok drugiego dania. A we frittacie zjada wszystkie wyzej wymienione i inne. Idealnie, gdy mamy dostep do swiezutkich jajek ...
Najczesciej robi sie frittate z dodatkiem zoltej lub bialej odmiany cebuli, ale podczas moich tegorocznych wakacji, ktore spedzilismy na samym dole wloskiego czubka buta, w miejscowosci Brancaleone, robilam ja z kalabryjska odmiana cebuli - czerwona cebula z Tropei - cipolla rossa di Tropea. Jesli zdazy Wam sie spedzic kiedys wakacje w Kalabrii serdecznie polecam sprobowac frittaty z ta cebula.
Frittate z cebula robimy, tak jak kazda inna :-)))
Ja na osobe zazwyczaj daje 2 jajka, na kazde jajko 1 lyzke startego parmezanu, grana lub pecorino.
Cebulke kroimy i podsmazamy na oliwie na zloto.
W miseczce rozmacamy jajka, dodajemy do nich parmezan i doprawiamy do smaku na sol i pieprz.
Dodajemy usmazona cebulke i dokladnie wszystko mieszamy.
Wylewamy mase jajeczna na patelnie z rozgrzana oliwa i przykrywamy szczelnie pokrywka.
Smazymy na malenkim ogniu do chwili gdy wierzch bedzie sciety.
Przewracamy frittate i dosmazamy odkryta z drugiej strony.
Wykladamy na telerz i podajemy. Jest dobra i na zimno, nalozona np. jako nadzienie do bulki.
Smacznego :-)
Pare slow o Brancaleone...
To miejscowosc i gmina polozona w prowincji Reggio Calabria, w regionie Kalabria. Znajduje sie na samym czubku buta, po stronie morza jonskiego. Brancaleone nazywane jest tez miastem zolwii morskich. Plaze tej miejscowosci sa jednym z najwazniejszych punktow w calych Wloszech, gdzie sklada jaja zolw Karetta (Caretta Caretta). Na stacji kolejowej, znajduje sie punkt, w ktorym udzielana jest pomoc tym zwierzetom. Zolwie czesto polykaja np. plastikowe reklamowki, ktore myla z meduzami ktorymi sie zywia.
W Brancaleone nie mieszka wiele osob, bo jak podaja zrodla cala gmine zamieszkuje mniej niz 4000 osob. W nadmorskiej czesci Brancalone znajdziemy jednak i wieksze sklepy spozywcze, warzywne, cukiernie, lodziarnie i miesne, tak ze nie bedziemy mieli problemu nawet z codziennymi zakupami.
Plaze sa piaszczyste, ale samo zejscie jest kamieniste i szybko jest dosc gleboko.
Nie zobaczymy w Brancaleone zachodu slonca nad morzem (slonce wschodzi), ale mamy tu zagwarantowane slonce, czysta wode, brak komarow, suchy klimat i przystepne ceny.
Ja polecam i juz z mezem postanowilismy, ze wybierzemy sie tam i w przyszlym roku.
Polecam:
Hotel - Residense Altalia
http://www.altalia.it/
dodatkowo platne (nieobowiazkowe) parasol na plazy + 2 lezaki - 30 € za tydzien
obowiazkowa oplata za animacje, korzystanie z basenu 30€ za caly okres pobytu
Restauracja - Ristorante Lido Liberty
otwarta w lecie
via lungomare, 89036 Brancaleone
Przykladowa kolacja dla 2 doroslych i malego dziecka:
coperto (nakrycie) 3€ (3x1€)
litr bialego wina stolowego 3€
2 x primo Bavette alle acciughe (makaron ze swiezymi sardelami) 13€ (2x6,50€)
1 x secondo Cotoletta alla milanese (kotlet schabowy) 7,50€
1 x contorno patatine fritte (duza porcja frytek) 2€
1 x pizza Margherita z mozzarella z bufalicy 5€
1 x fritto misto di calamari e gamberi (smazone kalmary i krewetki) 9€ totale/ calosc 42,50€
Cukiernia - Bar, pasticeria, gelateria Rosalia
corso umberto I 19 B, Brancaleone
3 duze ciastka cannoli siciliani (na zdjeciu) 3,90€
Miesny - Maceleria
Lombardo Pasquale
corso umberto I 140, Brancaleone
oprocz sprzedazy miesa, kielbas i innych wyrobow robia kurczaka z grila ( 7€ za kurczaka z duza porcja smazonych ziemniakow). Wieczorem kupic mozna rowniez miesa z grila (sami wybieramy co chcemy i przy nas kroja mieso) lub kielbasy, boczek itp. Zgrilowane mieso lub surowa kielbase wkladaja do duzej, podluznej bulki wraz z dodatkami ( np. pieczone ziemniaki z cebulka, duszone warzywa) - 3€.
Ach te cannoli ! Uwielbiam te z ricotta :)
RispondiEliminaPozdrawiam.
Ewa
@ tak,tak... z dobra owcza :-)
RispondiElimina