martedì 20 maggio 2014

Gnocchi nel pignatiello, czyli kluski ziemniaczane zapiekane w sosie pomidorowym

Gnocchi nel pignatiello to tradycyjne neapoltanskie danie na raczej uroczysty, swiateczny czy niedzielny obiad.
Bardzo smaczne polaczenie klusek, mozzarelli i sosu pomidorowego, dodatkowo zapieczone w glinianej miseczce zwanej po neapolitansku pignatiello. Chrupiaca wierzchnia warstwa sosu posypanego parmezanem skrywa wilgotne kluseczki zanurzone w sosie i ciagnacy sie ser mozzarella.


Do przygotowania potrawy bedzie nam potrzebny sos pomidorowy.
Ja przygotowalam sos na bazie miesa.
Cienki plaster wolowiny zrolowalam i spielam wykalaczka. Na dno garnka wylalam troche oliwy, tak aby przykryc dno. Obsmazylam najpierw 2 lekko zgniecione zabki czosnku. Gdy sie dobrze zezlocily usunelam je i obsmazylam mieso. Nastepnie zalalam mieso 700 ml przecieru pomidorowego tzw. passata, podlalam szklanka wody i lekko osolilam. Gotowalam na niskim ogniu, pod przykryciem okolo 1,5 godziny. Na koniec sprawdzamy na sol.

Jesli chcecie mozecie zrobic zwykly sos pomidorowy bez miesa. Czyli wszystko tak samo bez dodatku miesa.

 
1 kg klusek ziemniaczanych
 
Jesli chcecie je zrobic sami to przepis znajdziecie tutaj - gnocchi
Ja uzylam gotowych.
Wrzucamy kluski na osolony wrzatek i gotujemy 1-2 minuty od chwili , gdy wyplyna na powierzchnie.
Odcedzamy i mieszamy z chochla, dwoma sosu.


300 - 350 g mozzarelli
 
Kroimy w kostke w miedzyczasie, gdy gotujemy kluski.

Jako dodatkowa informacje chcialabym dodac, ze powszechnie sprzedawana mozzarella krowia, nazywa sie tak w zasadzie fior di latte.
Fior di latte (w doslownym tlumaczeniu: kwiat mleka) i jego produkcja , we Wloszech pochodzi wlasnie z regionow Kampania i Apulia. Szczegolnie znany jest Fior di latte z Polwyspu Sorrentynskiego, z miejscowosci Agerola. Nazwa mozzarella oznaczala wlasciwie tylko te z mleka bawolic - mozzarella di buffala. W tej chwili mozzarella jest produkowana w calych Wloszech i na calym swiecie, ale niestety to nie jest zupelnie to samo.

Zrodlo: Fior di latte - Wikipedia


Na dno naczyn do zapiekania wylewamy troche sosu.
Nakladamy porcje klusek.
Pozniej porcje pokrojonej w kostke mozzarelli.
Posypujemy drobno startym parmezanem.
Jesli mamy swieza bazylie to dobrze jest dodac poszarpany listek.
Znowu troche klusek.
Zalewamy calosc sosem pomidorowym i posypujemy parmezanem.


Zapiekamy w nagrzanym piekarniku. 180°C przez okolo 20-30 minut.


Przed podaniem odstawiamy na jakis kwadrans do przestygniecia.


Smacznego!

4 commenti:

  1. ale numer! mielismy to wczoraj na kolacje :D a dzis rano Twoj post!

    RispondiElimina
  2. Bardzo apetycznie wyglądają, oj tak ! :)

    RispondiElimina
  3. Dobry wieczór :-) Nie będzie Pan już prowadzić bloga? jest naprawdę dobry... pozdrawiam - Marzena

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...