lunedì 19 maggio 2014

Zeppoline con asparagi di mare (Salicornia), czyli smazone ciasto drozdzowe z solirodem


O smazonym ciescie drozdzowym bylo juz pare razy. Bylo z kalafiorem, bylo z kwiatami cukinii. Bedzie pewnie jeszcze pare innych przepisow, bo smazone przekaski z ciasta drozdzowego, to neapolitanskie klasyki. Podawane sa bardzo czesto jako antipasto, szczegolnie takie bez zadnych dodatkow ( paste cresciute - wyrosniete ciasto) lub z algami (ulwa sałatowa - po japonsku aosa).

Dzisiejszy bohater to Solirod zielny - Salicornia.


Solirod to slonolubny sukulent porastajace zasolone tereny nadmorskie: plaze, brzegi i moczary. Najwieksze skupiska tych roslin znajduja sie w Wielkiej Brytanii, Francji, Ameryce Polnocnej i Afryce.  Pedy maja okolo 30 cm wysokosci i przypominaja skrzyp. Roslina ma slony, morski smak.


Okolo 100 - 150 g solirodu dokladnie myjemy i obgotowujemy chwile we osolonym wrzatku.
Przygotowujemy rzadkie ciasto drozdzowe.
200 ml cieplej wody
180 -200 g maki
plaska lyzeczka soli
10 g swiezych drozdzy
Drozdze rozpuszczamy w cieplej wodzie. Dodajemy sol i dodajemy make mieszajac lyzka, tak zeby nie porobily nam sie grudy. Otrzymamy z tego dosc rzadkie ciasto.
Dodajemy pokrojony, w kilkucentumetrowe kawalki, solirod.
Przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia, na okolo 2 godz.
Smazymy na glebokim oleju. Ciasto nabieramy lyzka i pomagajac sobie druga lyzka, wrzucamy ciasto na goracy olej. Smazymy na ladny zloty kolor. Najpierw z jednej a pozniej z drugiej strony. Otrzymamy takie dosc nieregularne kuleczki usmazonego ciasta. Odkladamy ja na recznik papierowy, aby odsaczyc je z tluszczu. Solilmy lekko z wierzchu i podajemy jeszcze gorace.


Smacznego :-)

2 commenti:

  1. W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. Zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    RispondiElimina
  2. Anthony, dzięki za przepisy; nie wiedziałam, że wiele potraw to niezbyt skomplikowane działania w kuchni, co ważne niezwykle dla takich jak ja, nie bardzo przepadających za gotowaniem, ale lubiących zjeść co pysznego:)

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...