Idzie sie z rodzina lub znajomymi do pizzeri, zamawia sie z dostawa do domu lub robi sie samemu w domu.
Dzis chcialabym pokazac jedna z tradycyjnych pizz neapolitanskich, z nadzieniem z kapusty polnej, kielbasy i sera provola (wedzonej mozzarelli). Pizza ta jest powszechnie lubiana i w troche innej formie jest do kupienia w kazdej pizzeri.
Coz takiego ta kapusta polna ? (Brassica rapa subsp. sylvestris var. esculenta)
Warzywo z kapustnych, ktorego produkcja w 95% skoncentrowana jest w Puglii (cime di rapa), Kampanii (friarielli) i Lacjum (broccoletti). We Wloszech znana rowniez pod nazwami rapini czy brocoletti di rape. Jadane jest w hiszpanskiej Galicji i Portugalii (grelos) oraz powszechnie stosowane w kuchni chinskiej (choi sum, choy sum). Wdrozona przez wloskich emigrantow warzywo uprawiane jest rowniez w USA i Australii.
Pisalam o nim rowniez w poscie Salsicce e friarielli, czyli kielbaski z ....neapolitanska odmiana cime di rapa.
Z warzyw odrywamy zielone czesci lisci i czubki z kwiatostanami. Dokladnie myjemy parokrotnie zmieniajac wode. Z lekka otrzasamy z wody.W rondlu rozgrzewamy oliwe (2 - 3 polewmy nitka oliwy wzdluz brzegow patelni).Wrzucamy 2 lekko zgniecione zabki czosnku i szczypte platkow chili (peperoncino). Gdy czosnek sie zbrazowi usuwamy.Wrzucamy warzywa. Dodajemy je partiami w miare jak zmniejsza sie ich objetosc w rondlu. Solimy i przykrywamy pokrywka. Dusimy je na malym ogniu co jakies 5-10 minut mieszajac a raczej rozrzucajac widelcem.. Gdy zmiekna odkrywamy i calkowicie odparowujemy co jakis czas rozrzucajac.
Potrzebne nam bedzie okolo 600g - 1 kg kapusty polnej vel friarielli (juz oczyszczonych).
Nastepnie musimy przygotowac kielbaski. Surowa kielbase wieprzowa (nie czosnkowana i grubomielona) mozemy zwyczajnie usmazyc i pozniej pociac na plastry. Ja zdjelam z nich flak, z grubsza rozdrobnilam i obsmazylam na oliwie.
Potrzebne nam bedzie 400 - 500 g surowej kielbasy.
Ciasto na pizze
500 g maki pszennej (dalam 250 g 00 i 250 g manitoby)
300 ml cieplej wody
12 g swiezych drozdzy
lyzeczka soli
lyzka smalcu
W wodzie rozpuszamy drozdze, dodajemy sol i partiami make. Zagniatamy elastyczne ciasto. Na sam koniec dodajemy smalec i powtornie wyrabiamy ciasto, az calkowicie tluszcz sie wchlonie. Formujemy z ciasta kule, obsypujemy maka i odstawimy pod przykryciem, w cieplym miejscu, do wyrosniecia (okolo 2 godzin).Gdy ciasto podwoi swa objetosc wykladamy je na stolnice i rozciagamy na prostokat.
Na ciescie rozkladamy warzywa, kielbase i ser provola ( ewentualnie mozzarelle).
Potrzebne nam bedzie okolo 250- 300 g provoli lub mozzarelli.
Ciasto zwijamy w rulon wzdluz dluzszego boku i ukladamy w formie z kominkiem (natluszczonej oliwa lub smalcem). Konce laczymy. Nakluwamy wierzch widelcem i natluszczamy oliwa. Odstawiamy do ponownego wyrosniecia (okolo 2 godzin).
Pieczemy w nagrzanym wczesniej do maksymalnej temperatury piekarniku (termoobieg). Obnizamy temperature do 200°C i pieczemy 20 minut.
Wykladamy z formy i odstawiamy do przestygniecia na jakies 20 minut. Podajemy.
Jak dla mnie pizza jest bardzo dobra. Jesli macie dostep do tego warzywa to polecam serdecznie sprobowac. :-)
Mam cime di rapa, na jutro do makaronu. I tak się zastanawiam po przeczytaniu Twojego wpisu, czy nie dodać do nich tym razem kiełbachy. Jak myślisz Antho?
RispondiEliminaMogę czytać Twoje przepisy jak poezję!
RispondiEliminaJeju,jak to pysznie brzmi i wygląda!
RispondiEliminaPozdrowienia:)
@ lq - u nas te warzywa sa obowiazkowo z kielbasa. Taki nierozlaczny duet. Daj znac (jesli zrobisz) czy smakowalo.
RispondiElimina@ Anka Wroclawianka - dziekuje za regularne odwiedziny krajanko :-)
@ Majanko ta pizza prowokuje u mnie maly slinotoczek. Buziaki :-)
O kurcze...dlaczego ja tu przyszlam przed obiadem?! Normalnie zaslinilam klawiature!
RispondiEliminaTo musi byc pycha!:-)))
Ale genialne w tej formie babkowej!!! super! i do tego wspaniała wędzona mozarella!!!! yea! odlotowo!
RispondiElimina@ Kachna ja jak tu zaglądam to sobie już rozkładam ręcznik na klawiaturze profilaktycznie, bo efekt jest zawsze taki, że ręcznik sie przydaje
RispondiEliminaWczoraj bylam w Neapolu i tym razem posililam sie kawalkiem takiej pizzy: jest to smakolyk jakich malo. Nie wiem wlasciwie dlaczego nie robie takiej pizzy w domu: z "cime di rapa" niestety, ale jak sie nie ma...
RispondiEliminaA w sklepie moje zainteresowanie wzbudzili sloiczki prod. Garofalo "past'eppatate". Robisz cos takiego w domu?
Linn
@ Linn milo Cie widziec. Fajnie, ze posmakowala Ci pizza. Tu jedza ja ze smakiem i najwieksi wybrzydzajacy. Wlasciwie niewielu jest takich, ktorzy jej nie jedza :-)
EliminaPasta e patate robie prawie raz w tygodniu, bo dziecko ja uwielbia. Zreszta ja tez. Tego typu potrawy, warzywa (kalafior, dynia, ziemniaki) z makaronem, to neapolitanskie klasyki. Niektore robi sie tez z ryzem. Np. riso e verza (nie ma wersji z makaronem. Z ziemniakami mozna tez z ryzem. Zazwyczaj robie z dodatkiem provoli. Mam w przepisach:
http://kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.it/2010/10/riso-e-patate-con-la-provola-czyli-ryz.html
U Was sie nie robi pasta e patate?
Co do sloiczkow Garofalo z pasta e patate to chyba na gennarino czytalam, ze nie sa zbyt dobre. Sama nie jadlam.
:-)
Faktycznie ta pizza jest pyszna: mysle, ze robiac ja w domu skonczyloby sie na wiecej niz jednej porcji.
EliminaInni robia tu pasta e patate: ja raczej nie, ale lubie odkrywac nowe smaki. Czesto potrafia zaskoczyc: takze pozytywnie w stosunku do wczesniejszych obaw.
Co do sloiczkow roznego typu, razej unikam, ale lubie rozpracowywac po domowemu.
Riso i verza musze zrobic: mam spore poklady ryzu w domu / roznych gatunkow / i dobrze byloby je zagospodarowac do konca.
Pozdrowienia
Linn
@ Linn mi jak pizza zostaje to mroze w kawalkach. Pozniej jak mam ochote to rozmrazam w mikrofali i smacznego :-)))
EliminaFaktycznie ja tak zrobie. Te smaki mnie zreszta przesladuja. Dzis natknelam sie na wersie z piadina:
RispondiEliminahttp://prontointavola.tgcom24.it/wpmu/2012/11/30/piadina-piccante-ai-broccoli/
Linn
@ Teraz sezon na to warzywo, to "wszedzie" go pelno :-)
Elimina