Dzis na obiad zrobilam makaron z dynia. O przepis poprosila mnie czytelniczka w prywatnej korespondencji.
na 2 osoby ( ja i dziecko)
ok. 400 - 500 g dyni
100 - 120 g makaronu typu tubetti lub pasta mista
1 zabek czosnku
szczypta papryczki chili w platkach - peperoncino
garsc posiekanej natki pietruszki
sol
oliwa z oliwek
woda
Wykonanie:
Z dyni odkroic skore i usunac pestki. Pokroic w niewielka kosteczke.
W rondlu rozgrzac oliwe. Wrzucic lekko zgnieciony zabek czosnku. zbrazowic go i usunac. Wrzucic chili.
Dodac pokrojona dynie i podsmazyc ja okolo 5 minut na zywym ogniu.
Nastepnie zalac okolo 0,5 l wody (ja uzylam rosolu wolowego, ktory zostal mi z poprzedniego dnia), doprowadzic do wrzenia, lekko posolic i gotowac pod przykryciem jakies 10 minut, az dynia czesciowo zacznie sie rozpadac.
Wrzucic makaron i gotowac bez przykrycia, az bedzie ugotowany. W razie potrzeby podlac troche woda i na koncu dosolic.
Wylozyc na talerze i posypac posiekana natka.
P.S. Ja nie dodalam ostego chili na poczatku. Posypalam potrawe juz na talerzu. Dziecku natomiast posypalam danie startym parmezanem.
Smacznego :-)
A ja właśnie śłedzę sobie różne przepisy na zupę krem z dyni. Robiłaś może?
RispondiEliminaDziękuję bardzo bardzo bardzo Pozdrawiam
RispondiEliminaPiękny kolor, cudowna ta zupka!:)
RispondiElimina@ Lq Kremu z dyni nigdy nie robilam. Dynia dla mnie i chyba i dla Ciebie tez, nie jest na sczycie listy wsrod ulubionych warzyw.
RispondiElimina@ Olga, cala przyjemnosc po mojej stronie :-)
@ Witaj Majanko :-) Tak, to kolorowe danie. Pozdrawiam.
Właśnie zjedliśmy, doprawione świeżo startą gałką i szczyptą imbiru, posypane pietruchą i tartym grana padano. Bardzo smaczne, sycące jak szlag :) Pozdrawiam serdecznie, często tu zaglądam, a teraz częściej po niedawnych odwiedzinach tamtych stron. :)
RispondiElimina@ Agatko bardzo mi milo, ze skorzystalas z przepisu i ze danie smakowalo. Mam nadzieje, ze i Kampania Ci sie podobala. Pozdrawiam i zapraszam ponownie :-)
RispondiElimina