Straccetti doslownie oznacza podarte lachmany. Jako danie, to mieso wolowowe lub cielece (najlepiej uciete z poledwicy) pokrojone w bardzo cienkie plastry a nastepnie w cienkie paseczki. To tradycyjne danie rzymskie. Podawane jest w kombinacji z roznymi warzywami i grzybami. Ja wprawdzie pierwszy raz jadlam straccetti u mojej kolezanki z bloku, a nie w Rzymie, ale polecam jako ekspresowe i bardzo smaczne danie.
Straccetti con rucola e parmigianona 4 osoby
600 g - 800 g poledwicy wolowej lub roastbeef
200 g -300 g rukoli
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sol i pieprz
parmezan w kawalku
zabek czosnku
600 g - 800 g poledwicy wolowej lub roastbeef
200 g -300 g rukoli
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sol i pieprz
parmezan w kawalku
zabek czosnku
Mieso pociac w cienkie plastry. Najlepiej lekko zamrozic i pociac nozem lub maszynka do krojenia wedlin.
Plastry pociac w paseczki o szerokosci ok. 2 cm.
Na patelni rozgrzac oliwe i obsmazyc lekko zmazdzony czosnek. Usunac.
Wrzucic paseczki miesa i chwile je obsmazyc. Doslownie 1-2 minuty.
Osolic i popieprzyc.
Wrzucic rukole i calosc wymieszac.
Natychmiast wylozyc na talerze. Polas nitka oliwy, kropic octem balsamicznym i posypac platkami parmezanu.
Od razu podawac.
Mniam! To bylo bardzo dobre....
Polecam!
P.S. Moje miesko bylo troszke za grubo pokrojone, bo uzylam tu zwyklego plastra jaki kupuje na rolady. Nastepnym razem kupie cieniej pokrojone. Bo zapewniam, ze bedzie nastepny raz, tylko w innym polaczeniu :-)
wygląda niezwykle apetycznie :) nie pogardziłabym takim talerzem :D
RispondiEliminapozdrawiam ciepło!
Zapowiada się pysznie. Nie jadłam jeszcze takiego dania.
RispondiEliminaPozdrawiam:)
@ dzieki kochane za wizyte. To jest naprawde pycha :-)
RispondiEliminapycha naprawde juz dawno takiego obiadku nie jadlem zaserwowalem sobie na pierwsze Bucatini con le zucchine, czyli makaron bucatini ze smazona cukinia a na drugie Straccetti con rucola e parmigiano naprawde pyyyyyyyyyyyycha jedno i drugie
RispondiElimina