Wczoraj zrobilam z niej tradycyjna neapolitanska zupe z fasola.
Zuppa di fagioli e scarolesalata scarola
fasola cannellini
2 zabki czosnku
sol
peperoncino, czyli rozkruszone chilli
oliwa z oliwek
do gotowanej fasoli mozemy dodac: marchewke, lisc selera, skore z parmezanu
fasola cannellini
2 zabki czosnku
sol
peperoncino, czyli rozkruszone chilli
oliwa z oliwek
do gotowanej fasoli mozemy dodac: marchewke, lisc selera, skore z parmezanu
Wykonanie:
1. Fasola.
Fasole dzien wczesniej namoczylam. Dzien pozniej ugotowalam. Gdy fasola byla juz prawie ugotowana dodalam do niej marchewke i lisc selera oraz oskrobane skory z parmezanu. Nie jest to konieczne, ale dodaje wywarowi dodatkowo smaku. Osolilam. I podgotowalam, az warzywa byly ugotowane.
2. Scarola.
Z salaty odrywam zepsute liscie. Reszte lisci odcinam od glebu i dokladnie myje. Jesli salata ma duzo twardych i ciemnozielonych lisci najlepiej obgotowac je pare minut w osolonym wrzatku i potem dobrze odcedzic. Jesli jest mloda i krucha mozemy tego nie robic.
Na patelni rozgrzewamy pare lyzek oliwy, zbrazawiamy lekko zgnieciony czosnek i go usuwamy.Dodajemy peperoncino i wrzucamy salate. Lekko solimy i dusimy pod przykryciem, az salata odparuje i zmieknie.
3. Do uduszonej salaty dodajemy ugotowana fasole z czescia wody, w ktorej sie gotowala. Gotujemy razem pare minut i podajemy.
Mozemy podac z grzankami z chleba.
Smacznego!
P.S. Na dwie osoby uzylam 1 salate i 3 chochelki fasoli razem z zalewa.
Bardzo lubimy tutaj w Belgii skarole i czesto gosci u nas, ale na to bym nie wpadla!
RispondiEliminapoproszę odrobinę ;)
RispondiElimina@ miss_coco wiedzialam, ze scarola Cie przywabi :-)))
RispondiElimina@dorot20w - alez prosze :-)
Jak dla mnie zupa pyszna !:))
RispondiEliminaLubię fasolę w zupie:)
Pozdrowienia!