martedì 15 marzo 2011

Polpettone di tonno, czyli klops z tunczyka na zimno


Polpettone di tonnona 2 osoby200 g tunczyka z puszki
2 lyzki bulki tartej
1 jajko
3 lyzki stratego parmezanu
natka pietruszki
sol i pieprz


Wykonanie:
1. Tunczyka z puszki dokladnie odsaczyc na sitku.
2. Rozdrobnic tunczyka, polaczyc go z reszta skladnikow. Doprawic sola i pieprzem i dodac posiekana natke.
3. Uformowac z masy rulon i zawinac go scisle w folie aluminiowa. Konce folii dobrze skrecic.
4. Wlozyc rulon z tunczykiem do wrzatku i gotowac 20- 30 minut.
5. Ostudzic i schlodzic dobrze w lodowce.


Pokroic klops na plastry. Podawac z dodatkiem majonezu i posiekanych kaparow. Grzanek z maslem, z salata lub salatka z pomidorow.
Klops jest swietny jako przystawka lub zimne drugie danie.

Polecam :-)

14 commenti:

  1. Uwielbiam włoską kuchnię. Z pewnością będę u Ciebie częstym gościem:) A ten klopsik biorę na warsztat jako pierwszy :)

    RispondiElimina
  2. za tunczykiem z puszki nie przepadam
    dosyc osobliwe

    RispondiElimina
  3. A dziekuje wszystkim za wizyte i dajcie znac jak Wam smakowalo :-)

    RispondiElimina
  4. @ Fanny pewnie nie ma nic na sile. Ja np. nie lubie za bardzo makreli w puszce, ale czasami jadam dla odmiany :-)

    RispondiElimina
  5. Uwielbiam tuńczyka z puszki, zwłaszcza włoskiej firmy As Do Mar! Jednak uważam , zę traci na smaku, gdy się go podgżewa np. do makaronu i zazwyczaj nie podgżewam, tylko nakładam na makaron prosto z puszki. Ale taki gotowany w wodzie i podawany jako przystawka z sosami wydaje sięinteresujący.
    A przy okazji Anthony, mam pytanie, czy we włoskich restauracjach podaje sie tez makarony pełnoziarniste i drugie pytanie, czy w domach włosi serwują sobie pełnoziarniste makarony, czy też bezsprzecznie króluje biała mąka?

    RispondiElimina
  6. @ Hej Kinga :-) As do mar robi bardzo dobrego tunczyka. Przyznam sie, ze ja tunczyka jadam raczej rzadko, i to najczesciej z salatka z pomidorow, latem. Polpettone jadlam niedawno jako jedna z przystawek w restauracji w Bacoli. Zasmakowala mi i spytalam o przepis.
    Makarony pelnoziarniste sa lekka ekstrawagancja. We wloskich sklepach pojawily sie w ostatnich latach. Powszechnie jadane sa, tylko i wylacznie, makarony z maki durum.

    RispondiElimina
  7. Dziękuję Anthony za odpowiedzi tu i pod innymi moimi pytaniami.
    Co do makaronów, to szkoda, że biała mąka króluje :(. Niezdrowa...a w dodatku ja mam bezwzględny zakaz jedzenia białej mąki w jakijkolwiek postaci, a więc moja ewentualna podróż do Włoch do różnych miejscowości, gdzie chciałm poznać regionalną kuchnię będzie okrojona o makarony...

    RispondiElimina
  8. Kinga nie ma za co. Jesli masz jeszce jakies pytania to z checia odpowiem. Dodam tylko, ze makarony produkowane sa z pszenicy durum a nie zwyczajnej. Makarony uzyskane z tej maki maja dosc niski indeks glikemiczny i sa latwostrawne. Szczegolnie, gdy ugotowane sa al dente. A wlasciwie dlaczego nie mozesz ich jesc?Oczywiscie jesli moge zapytac.
    Co do potraw regionalnych to jest tez pare dan np. z ryzem. Choc akurat moj region jest stolica makaronow suchych. Pozdrawiam :-)

    RispondiElimina
  9. Klopsik jest fantastyczny .Jedliśmy na zimno z majonezem i piklami , a dziś będzie na ciepło w sosie na obiad - jeszcze nie wiem w jakim sosie .

    Z moich modyfikacji- dodałam prażonej cebulki do masy , doprawiłam mieszanką zół ogrodowych i gotowałam na parze

    RispondiElimina
  10. Robilem tego 'klopsa' juz jakis czas temu jako danie glowne z bruschettą i sosem kaparowo oliwkowym, i muszę przyznać ze bylo pyszne!
    Sledze Twejego bloga uwaznie, poniewaz kocham wloska kuchnie.

    RispondiElimina
  11. @ kitchen rebel bardzo mi milo, ze zrobiles klopsika i ze smakowal. Milo mi rowniez, ze do mnie zagladasz. Serdecznie pozdrawiam :-)

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...