Polpettone di tonnona 2 osoby200 g tunczyka z puszki
2 lyzki bulki tartej
1 jajko
3 lyzki stratego parmezanu
natka pietruszki
sol i pieprz
2 lyzki bulki tartej
1 jajko
3 lyzki stratego parmezanu
natka pietruszki
sol i pieprz
Wykonanie:
1. Tunczyka z puszki dokladnie odsaczyc na sitku.
2. Rozdrobnic tunczyka, polaczyc go z reszta skladnikow. Doprawic sola i pieprzem i dodac posiekana natke.
3. Uformowac z masy rulon i zawinac go scisle w folie aluminiowa. Konce folii dobrze skrecic.
4. Wlozyc rulon z tunczykiem do wrzatku i gotowac 20- 30 minut.
5. Ostudzic i schlodzic dobrze w lodowce.
Pokroic klops na plastry. Podawac z dodatkiem majonezu i posiekanych kaparow. Grzanek z maslem, z salata lub salatka z pomidorow.
Klops jest swietny jako przystawka lub zimne drugie danie.
Polecam :-)
Uwielbiam włoską kuchnię. Z pewnością będę u Ciebie częstym gościem:) A ten klopsik biorę na warsztat jako pierwszy :)
RispondiEliminainteressante
RispondiEliminaZrobię na dniach :-)
RispondiEliminaza tunczykiem z puszki nie przepadam
RispondiEliminadosyc osobliwe
Proste i smaczne. Dla mnie bomba!
RispondiEliminaA dziekuje wszystkim za wizyte i dajcie znac jak Wam smakowalo :-)
RispondiElimina@ Fanny pewnie nie ma nic na sile. Ja np. nie lubie za bardzo makreli w puszce, ale czasami jadam dla odmiany :-)
RispondiEliminaUwielbiam tuńczyka z puszki, zwłaszcza włoskiej firmy As Do Mar! Jednak uważam , zę traci na smaku, gdy się go podgżewa np. do makaronu i zazwyczaj nie podgżewam, tylko nakładam na makaron prosto z puszki. Ale taki gotowany w wodzie i podawany jako przystawka z sosami wydaje sięinteresujący.
RispondiEliminaA przy okazji Anthony, mam pytanie, czy we włoskich restauracjach podaje sie tez makarony pełnoziarniste i drugie pytanie, czy w domach włosi serwują sobie pełnoziarniste makarony, czy też bezsprzecznie króluje biała mąka?
@ Hej Kinga :-) As do mar robi bardzo dobrego tunczyka. Przyznam sie, ze ja tunczyka jadam raczej rzadko, i to najczesciej z salatka z pomidorow, latem. Polpettone jadlam niedawno jako jedna z przystawek w restauracji w Bacoli. Zasmakowala mi i spytalam o przepis.
RispondiEliminaMakarony pelnoziarniste sa lekka ekstrawagancja. We wloskich sklepach pojawily sie w ostatnich latach. Powszechnie jadane sa, tylko i wylacznie, makarony z maki durum.
Dziękuję Anthony za odpowiedzi tu i pod innymi moimi pytaniami.
RispondiEliminaCo do makaronów, to szkoda, że biała mąka króluje :(. Niezdrowa...a w dodatku ja mam bezwzględny zakaz jedzenia białej mąki w jakijkolwiek postaci, a więc moja ewentualna podróż do Włoch do różnych miejscowości, gdzie chciałm poznać regionalną kuchnię będzie okrojona o makarony...
Kinga nie ma za co. Jesli masz jeszce jakies pytania to z checia odpowiem. Dodam tylko, ze makarony produkowane sa z pszenicy durum a nie zwyczajnej. Makarony uzyskane z tej maki maja dosc niski indeks glikemiczny i sa latwostrawne. Szczegolnie, gdy ugotowane sa al dente. A wlasciwie dlaczego nie mozesz ich jesc?Oczywiscie jesli moge zapytac.
RispondiEliminaCo do potraw regionalnych to jest tez pare dan np. z ryzem. Choc akurat moj region jest stolica makaronow suchych. Pozdrawiam :-)
Klopsik jest fantastyczny .Jedliśmy na zimno z majonezem i piklami , a dziś będzie na ciepło w sosie na obiad - jeszcze nie wiem w jakim sosie .
RispondiEliminaZ moich modyfikacji- dodałam prażonej cebulki do masy , doprawiłam mieszanką zół ogrodowych i gotowałam na parze
Robilem tego 'klopsa' juz jakis czas temu jako danie glowne z bruschettą i sosem kaparowo oliwkowym, i muszę przyznać ze bylo pyszne!
RispondiEliminaSledze Twejego bloga uwaznie, poniewaz kocham wloska kuchnie.
@ kitchen rebel bardzo mi milo, ze zrobiles klopsika i ze smakowal. Milo mi rowniez, ze do mnie zagladasz. Serdecznie pozdrawiam :-)
RispondiElimina