Zaczne moze od makaronu z kapusta wloska. Przepis zobaczylam na stronie italia od kuchni. Tam proponowany jest z pancetta. Ja zrobilam troszke lzejsza wersje z prosciutto cotto - gotowana szynka, poniewaz jadlam to danie na obiad wraz z moim 2 letnim synkiem.
Pasta con prosciutto cotto e verzaprosciutto cotto - szynka gotowana
kapusta wloska
cebula
oliwa
sol i pieprz
makaron
kapusta wloska
cebula
oliwa
sol i pieprz
makaron
Na oliwie podsmazylam drobno posiekana cebule.
Nastepnie dodalam drobno pokrojona szynke i przesmazylam ja razem z cebulka.
Dodalam posiekana kapuste wloska. Osolilam.
Dusilam calosc pod przykryciem. W razie potrzeby mozna podlac woda.
Ugotowalam makaron al dente i wymieszalam z sosem.
To talerz mojego synka z makaronem paternosti lisci.
I moj. Ze swiezym makaronem nazywanym cortecce lub strascinati. Posypany czarnym pieprzem.
Bardzo smaczne. Polecam :-)
Uwielbiam włoską kapustę - jest naprawdę niedoceniana przez wiele osób. Ten makaron paternosti lisci mi się podoba, ciekawe czy w Polsce można go dostać...
RispondiEliminaPozdrawiam
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Wygląda przepysznie. Z chęcią zjadłabym taki makaron an obiad. Może jutro, dziś dużo pracy przede mną :)
RispondiEliminaTakie trochę jakby łazanki ?
RispondiEliminaWidać ,ze smaczne!:)) Fajny ten makaronik:)
RispondiEliminaPozdrawiam.
@ miss_coco tak, takie prawie lazanki. Moze wlasnie dlatego tak mi smakowaly :-)
RispondiEliminaPrawda, że smaczne? :) Zastanawiam się jeszcze, jak wyszłoby risotto z kapustą..
RispondiEliminaSuper ! bardzo w moim guście jedzeniowym, napewno zrobie podobne :)
RispondiEliminaPozdr An
A riso e verza to neapolitanski klasyk. Tylko nie robi sie go jak risotto a podobnie jak riso e patate, czyli podsmaza ventresce na cebulce , potem wlewa sie wode i wrzuca ryz. Moze zrobie w najblizszych dniach :-)
RispondiEliminaWygląda na super! Wow i z kapustą!...:)
RispondiEliminaO! To czekam w takim razie na przepis na ten ryż.
RispondiElimina