Oczywiscie, zartuje. Po pelnym pizz lutym dalam Wam troche odpoczac od ich widoku :-)))
Pizza z cebula i tunczykiem nalezy do pizz robionych w domu. Nie kupimy jej w pizzerii. No coz ... nie wszyscy tutaj palaja miloscia do cebuli. Pisalam o tym w poscie o ragù alla genovese.
ciasto na pizze:300-350 g maki pszennej 00
150-200 ml cieplej wody
8-10 g swiezych drozdzy
5 g soli
150-200 ml cieplej wody
8-10 g swiezych drozdzy
5 g soli
Drozdze rozpuszcam w cieplej wodzie. Dodaje sol i partiami make. Poczatkowo mieszam skladniki lyzka o pozniej zagniatam recznie. Wyrabiam elastyczne ciasto. Formuje je w kule, obsypuje maka i odstawiam pod przykryciem, do wyrosniecia na okolo 2 godziny.
nadzienie:3 - 4 cebule
2 - 3 puszki tunczyka w oleju po 80 g
sol, pieprz
oliwa z oliwek
2 - 3 puszki tunczyka w oleju po 80 g
sol, pieprz
oliwa z oliwek
Cebule obieramy. Kroimy na pol i nastepnie na paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwe i podsmazamy posiekana cebule. Solimy.
Blache smarujemy oliwa i rozciagamy na niej ciasto. Nakluwamy rozciagniete ciasto widelcem. Rozkladamy rownomiernie cebule.
Pieczemy we wczesniej nagrzanym, na maksymalna temperature, piekarniku. Ja pieke ok. 15-20 minut z termoobiegiem.
Wyciagamy blache z piekarnika. Rozkladamy rownomiernie rozdrobnionego i odsaczonego z oleju tunczyka. Posypujemy pieprzem.
Kroimy i podajemy?
:-)))
Smacznego!
Cebula plus tuńczyk intrygujące połączenie. Wypróbuję na pewno.
RispondiEliminaWygląda przepysznie. Jakos nie robiłam nigdy pizzy, trochę się boję robienia ciasto, bo to ponoć trudne. Ale muszę wreszcie spróbować.
RispondiEliminaPizzy nigdy dość :)
RispondiEliminaA wiesz,ze z tuńczykiem jeszcze nie jadłam?
Pozdrowienia:)
@ wrotko_on line ja bardzo lubie te pizze i dosyc czesto ja robie.
RispondiElimina@ Ag Pe - zagniesc cisto na pizze to naprawde nic trudnego. Bardzo szybko zorientujesz sie jaka konsystencje ma miec ciasto, na jaka grubosc je rozciagnac i jak piec. Zachecam do robienia, bo jest 100 rzy lepsza ta domowa od tej kupnej w Polsce :-)
@ Majanko jestem za. Pizzy nigdy dosc :-)
Mniam, uwielbiam pizzy z tuńczykiem. Tu, w Brazylii, możemy kupić z tuńczykiem także w pizzerii, ale najbardziej lubię sama zrobić..Pycha!! Tyle pyszność u Ciebie..:)Pozdrawiam:)
RispondiElimina@ Mary milo Cie widziec. Twoj blog bardzo mi sie podoba i bede tam z checia zagladac :-)
RispondiElimina