Pizza fritta, czyli smazona, jest jedna z najstarszych i bardzo lubianych i w obecnych czasach pizz w Neapolu. Dostepna do kupienia w kazdej pizzeri. Podadza nam ja albo w formie wielkiego pieroga (calzone) lub okragla (dwie sklejone, okragle pizze z nadzieniem w srodku).
Najpierw przygotujemy ciasto na pizze. Porcja na 4 spore pizze fritte:
700 g maki pszennej 00
400 ml cieplej wody
20 g drozdzy
2 lyzeczki soli
400 ml cieplej wody
20 g drozdzy
2 lyzeczki soli
W wodzie rozpuszczamy drozdze, dodajemy sol i partiami make. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrosniecia (okolo 2 godzin).
Nadzienie:
250 g ciccoli - pieczony lub gotowany tlusty boczek
250 g sera mozzarella lub provola
400 g sera ricotta
12 - 16 lyzek gestego przecieru pomidorowego (passaty)
sol i pieprz
1 lyzka oliwy
1 litr oleju do smazenia
250 g ciccoli - pieczony lub gotowany tlusty boczek
250 g sera mozzarella lub provola
400 g sera ricotta
12 - 16 lyzek gestego przecieru pomidorowego (passaty)
sol i pieprz
1 lyzka oliwy
1 litr oleju do smazenia
ciccoli
To jedna z wersji w postaci dosyc tlustego, gotowanego lub upieczonego boczku sprasowanego w blok. Tu pokrojonego w plastry.Wykonanie:
1. Wyrosniete ciasto dzielimy na 4 czesci i rozwalkowujemy na sredniej grubosci, kragle placki.
2. Przygotowujemy nadzienie:
Ricotte doprawiamy sola i pieprzem.
Przecier pomidorowy doprawiamy do smaku sola i lyzka oliwy.
Ser mozzarella lub provola kroimy w kostke.
Ciccoli - boczek kroimy w plastry i pozniej w kostke.
3. Na rozwalkowanym placku rozsmarowujemy porcje ricotty, rozkladamy ser i wedline i polewamy 3 - 4 lyzkami przecieru pomidorowego.
Skladamy na pol i sklejamy dobrze brzegi. Mozemy pomoc sobie przyciskajac ciasto zabkami widelca.
4. W sporej patelni rozgrzewamy olej.
Wrzucamy na olej pizze i smazymy okolo 5 minut, z kazdej strony, na niezbyt mocnym gazie.
5. Wykladamy na papierowy recznik do odsaczenia nadmiaru tluszczu i zostawiamy chwile do przestygniecia.
Moim skromnym zdaniem pizza smazona jest przepyszna.
Goraco polecam sprobowac i zycze Wam smacznego :-)