Niektore salatki np. z zielonej fasolki szparagowej i ziemniakow.
Piecze sie pokrojone w czastki jako dodatek (contorno) do drugiego dania.
Frytki, kluseczki i krokiety....
Co tu jeszcze?
Gattò!
Mniam .... pyszna babko-zapiekanka z ziemniaczanego purèe. Purèe po wlosku purè :-)
Przy podawaniu skladnikow i proporcji skorzystalam z przepisu z gennarino. Ponizsze gattò zrobione jest wlasnie z podanych skladnikow.
Zazwyczaj robie "na oko".
Gattò
porcja dla 4-6 osob
1,5 kg ziemniakow
125 g masla
4 jajka
50 ml mleka
150 g startego pecorino (ewentualnie parmezanu)
250 g sera provola (fior di latte, mozzarella)
100 g salame napoletano (mortadella, prosciutto cotto-gotowana szynka)
bulka tarta
sol i pieprz
opcjonalnie kawalek skory z parmezanu
Wykonanie:
1. Gotujemy ziemniaki.
Moja tesciowa gotowala ziemniaki w mundurkach. Obierala je ze skorki i przesiskala przez praske.
Ja ide na proscizne. Obiaram kartofle, myje i gotuje do miekkosci. Odcedzam.
Przy wyborze ziemniakow decydujemy sie na tzw. sypkie i suche (farinose) po ugotowaniu. Uzylam ziemniakow o czerwonej skorce (patate rosse).
2. Dodajemy maslo, mleko i ubijamy ziemniaki na purè.
3. Scieramy na tarce ser pecorino (ewentualnie parmezan.
Kroimy ser provola (mozzarella, fior di latte) w duza kostke.
Salami na cienkie plasterki a pozniej na male kawaleczki. Czasami zamiast salami lub jego czesci daje mortadelle lub szynke - prosciutto cotto.
Jesli posiadamy skore z parmezanu dobrze jest ja dodac do gattò. Nadaje mu specyficzny smak. Skore z lekka nalezy oskrobac a nastepnie pokroic na nieduza kostke.
4. Do przestygnietej masy ziemniaczanej dodajemy jajka, sery i wedliny.
Doprawiamy sola i pieprzem i calosc mieszamy.
Z dodatkiem soli nalezy uwazac, bo pecorino lub parmezan i salame same w sobie, sa slone.
5. Naczynie do zapiekania smarujemy maslem i wysypujemy bulka tarta.
Ja uzylam tu metalowego naczynia o rozmiarach 20 x 30 cm.
Wykladamy ziemniaczana mase. Ma wysokosc okolo 4-5 cm.
6. Wyrownujemy z wierzchu. Przeciagamy po powierzchni zabkami widelca.
Posypujemy obficie bulka tarta.
7. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku jakies 30-45 minut w temperaturze 180 - 160°C. Az z wierzchniej warstwy utworzy sie nam chrupiaca i zarumieniona skorka.
Naczynie z zapiekanka wystawiamy z piekarnika i zostawiamy do przestygniecia na conajmniej pol godziny.
Dzielimy na porcje i serwujemy cieple. Wiadomo najciezej bedzie wyciagnac pierwszy kawalek :-)
Ciezko powiedziec czy na pierwszym kawalku uda Wam sie poprzestac....
Zapiekanka swietnie nadaje sie na jednodaniowy obiad czy ciepla kolacje.
Mozna ja mrozic i jest doskonala na drugi dzien po odgrzaniu.
Polecam i smacznego :-)