Dzis przedstawie 2 przepisy w jednym poscie. Dlaczego? Dwa rozne formaty makaronu z prawie identycznym sosem - sosem smietanowym z matwami.
Spytalam sie kiedys meza, czy zna przepis na danie z matwami. Odpowiedzial, ze tak. Jadl kiedys makaron paccheri z matwami i smietana. Gdzie i kiedy niestety nie pamietal...
Paccheri z matwami w sosie smietanowym
Paccheri seppioline e panna
porcja na 4 osoby
porcja na 4 osoby
500 - 700 g swiezych lub rozmrozonych matw
2 - 3 lyzki oliwy z oliwek
2 zabki czosnku
szczypta rozkruszonego peperoncino (papryczka chili w platkach)
kieliszek bialego wytrawnego wina
200 ml slodkiej smietany
400 - 500 g makaronu paccheri
2 - 3 lyzki oliwy z oliwek
2 zabki czosnku
szczypta rozkruszonego peperoncino (papryczka chili w platkach)
kieliszek bialego wytrawnego wina
200 ml slodkiej smietany
400 - 500 g makaronu paccheri
Matwy nalezy oplukac, oddzielic macki od reszty ciala. W zaleznosci od wielkosci matw, jesli sa duze pociac na paseczki, jesli male (seppioline) zostawic w calosci.
Na oliwie zezlocic lekko rozgnieciony czosnek. Usunac. Dodac peperoncino. Wrzucic matwy i je przesmazyc. podlac winem i odparowac je. Dusic matwy przez okolo 20 minut, pod przykryciem. Na koniec dodac smietane i ewentualnie doprawic na sol.
Ugotowac al dente makaron. Odcedzic. Dodac do goracego sosu. Dobrze wymieszac i podawac.
Jesli zaciekawil Was makaron trofie, chcialabym zaprosic na pierwsze danie z jego udzialem. Jesli macie ochote przygotowac wlasnorecznie makaron w tym poscie wyjasniam jak go przygotowac. Zawsze mozecie uzyc jednak suchego makaronu. Przepis znalazlam na blogu katie's world Blog.
Trofie z matwami i rukola w sosie smietanowym
Trofie seppie rucola e panna
porcja na 4 osoby
500 - 700 g swiezych lub rozmrozonych matw
2 zabki czosnku
rozkruszone peperoncino (szczypta papryczki chili w platkach)
garsc natki pietruszki
100 g rukoli
kieliszek bialego, wytrawnego wina
200 ml slodkiej smietany
400 - 500 g makaronu trofie
400 - 500 g makaronu trofie
Matwy wyplukac. Ja kupilam juz oczyszczone, wiec oddzielilam jedynie macki od reszty tulowia. Korpusy nalezy pociac na cienkie paseczki.
Rukole oplukac, osuszyc z wody i dosc drobno posiekac.
Posiekac gars natki pietruszki. 2 zabki czosnku obrac i lekko zmiazdzyc.
W plaskim rondlu rozgrzac 2 - 3 lyzki oliwy i zezlocic czosnek.
Gdy czosnek jest zbrazowiony dodac posiekana natke i jesli lubicie pikantne potrawy - szczypte rozkruszonego peperoncino (papryczka chili w platkach). Usunac czosnek.
Nastepnie dodac matwy i szybko je przesmazyc. Podlac winem i je odparowac. Przykryc pokrywka i na niskim ogniu dusic, az matwy beda mieciutkie (okolo 20 minut).
Dodac posiekana rukole i smietane. Wymieszac i zagotowac. Ewentualnie doprawic na sol.
Ugotowac al dente makaron. Odcedzic. Wymieszac z goracym sosem. Podawac.
Przyznam szczerze, ze z dodatkiem pikantno - gorzkawej rukoli danie nabralo nowego posmaku, ktory wyjatkowo przypadl mi do gustu.
Jesli sprobujecie, zycze wszystkim smacznego :-)