zuzylam:
500 g maki pszennej durum (semola di grano duro rimacinata De Cecco)
ok. 300 ml cieplej wody
szczypta soli
Zagniatamy ciasto
Wysypujemy make na stolnice lub do duzej miski. Podgrzewamy wode i wsypujemy do niej szczypte soli. Zaczynamy podlewac wode i zagniatac ciasto. W zaleznosci od rodzaju maki roznie wchlania ona wode. Do mojego ciasta dodalam okolo 280 ml wody. Wyrabiamy dobrze ciasto i odstawiamy pod przykryciem (aby nie obeschlo) na jakies pol godziny.
Formujemy makaron
Odrywamy malenkie porcje ciasta i formujemy z nich cienki waleczek o dlugosci ok. 30 centymetrow. Owijamy dwukrotnie wokol zlaczonych palcow, srodkowego i wskazujacego. Odrywamy nadmiar waleczka i dobrze zlepiamy koncowki. Otrzymujemy dwa zlaczone ze soba kolka z ciasta. Przeplatamy je miedzy soba rolujac, az do uzyskania jednego polaczonego kolka.
Odkladamy makaron do obsuszenia na pare godzin.
Z tego co wyczytalam (jesli chcemy go przechowywac ususzony) na calkowite obsuszenie potrzeba conajmniej 3 dni.
Ja obsuszylam go przez kilka godzin a nastepnie partiami zamrozilam.
Najczesciej jada sie ten makaron okraszony prostym sosem pomidorowym lub sosem pomidorowym na kurczaku. Oczywiscie posypany hojnie startym pecorino. Pecorino sardo najlepiej :-)
Misterna robota :)
RispondiEliminaMasz zdolne paluszki :)
RispondiEliminaściskam An