mercoledì 9 giugno 2010

Salmone e patate al forno,czyli losos i ziemniaki pieczone

We wtorek mielismy gosci na kolacji. Zalegla wizyta, bo maz w zeszlym miesiacu swietowal czterdzieste urodziny. Zastanawialam sie co tu zrobic. Pizze ostatnio mi sie przejadly i postawilam na kolacje pod znakiem owocow morza :-)
W menù byly nastepujace potrawy:
- spaghetti con vongole ( mala odmiana pod nazwa lupini)
- losos i ziemniaki pieczone
- salatka z osmiornicy
- owoce morza smazone: chele di granchio ( surimi o smaku kraba ,w formie krabiego odnoza ) i latterini (malutkie rybki o dlugosci ok 3 cm. ,ktore obtacza sie w mace i smazy w calosci w glebokim oleju. Je sie lekko osolone jak frytki)
- zucchine alla scapece
- likiery, lody i kawa-neapolitanskie espresso

Popijalismy bialym wytrawnym winem. No i jeszcze wymienie chleb. Wieczny i nieodzowny dodatek na wloskim stole. Konieczny do scarpetta , czyli wylizania chlebem sosu z talerza. Tak ,tak. Praktykowany zwyczaj i w najlepszych restauracjach wloskich.



Losos pieczony:
* 4 dzwonki lososia podzielilam na pol.
* Wycielam kregoslup i pousuwalam osci.
* Posiekalam natke pietruszki,czosnek.
* Rybe lekko posolilam i popieprzylam. Oblozylam mieszanka naci i czosnku i zostawilam w lodowce na pol godziny.
* Wylozylam forme do zapiekania papierem do pieczenia. Umiescilam rybe ,podlalam oliwa i zapieklam w 180°C przez 20 minut.



Ziemniaki pieczone:
* 1,5 kg ziemniakow obralam i umylam. Pokroilam w duza kostke.
* Osolilam, popieprzylam.
* Umiescilam w naczyniu do zapiekania.Podlalam oliwa i posypalam rozmarynem.
* Zapiekalam 1 godzine w 180° C (termoobieg) .

Podalam calosc z czastkami cytryny.
Smacznego:-)

3 commenti:

  1. Wszystko pyszne. A chleb to faktycznie jest święty w kuchni włoskiej. Mój Włoch zawsze się dziwi, gdy jemy w Polsce w jakimś lokalu, że nie podają chleba, że trzeba się o niego dopraszać. We Włoszech to takie oczywiste, zawsze jest na stołach.

    RispondiElimina
  2. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    RispondiElimina
  3. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...