venerdì 5 novembre 2010

Seppie e patate, czyli matwy z ziemniakami


Mialam w zamrazalce oczyszczone juz matwy (lac. Sepia officinalis) i zastanawialam sie jak je przygotowac. Z ziemniakami czy groszkiem. I nie zaluje , ze moj wybor padl na te z ziemniakami. Dzisiejszy obiad bardzo mi smakowal. Nawet moj malutki synek nim nie pogardzil :-)
Jesli zainteresowani jestescie jak przygotowac seppie (matwy) z groszkiem to znajdziecie je w blogu lash queen :-)
Z oczyszczeniem matw jest troche zachodu i pokaze jak sie je przygotowuje innym razem. Tu zadanie mialam ulatwione, bo dysponowalam juz oczyszczonymi. Jednak i te po umyciu przegladam, czy nie pozostaly w nich jakies nieczystosci. Jesli mamy duze seppie to nalezy odciac macki i tulow pokroic na mniejsze czesci. Ja uzylam malutkich (seppioline) i te dalam w calosci.

Avevo nel frigo le seppioline pulite e non sapevo in che modo prepararle. Con le patate o piselli? E non mi dispiace che ho scelto la versione con le patate. Il pranzo di oggi mi è molto piaciuto. Anche mio figlio che è piccolino lo ha gradito.
Ho usato seppioline già pulite perciò come pulirle seppie Ve le presenterò una prosima volta. Comunque dopo che le ho lavato controllo se c'è qualche resto di interiori. Se usiamo le seppie grandi dobbiamo tagliarle in parti più piccole. Le mie erano piccoline perciò le ho cucinato intere.

Seppie e patatena 4 osoby
1 kg matw
4 - 5 duzych ziemniakow
400 g - puszka obranych pomidorow w zalewie (pelati)
100 ml bialego, wytrawnego wina
oliwa z oliwek
2 zabki czosnku
natka pietruszki
pieprz i sol




Seppie e patate
per 4 persone
1 kg di seppioline
4 - 5 patate grandi
1 scatola di pelati di 400 g
100 ml di vino bianco
olio extravergine di oliva
2 spicchi d'aglio
prezzemolo
pepe e sale



Wykonanie:

1. Na patelnie wlewamy oliwe i zbrazawiamy lekko zgniecione zabki czosnku. Usuwamy je.
Wrzucamy seppie (matwy) i je obsmazamy.
Podlewamy winem i je odparowujemy.

2. Obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy je w duza kostke.
Wrzucamy do matw i przesmazamy.

3. Pomidory z grubsza rozdrabniamy i dodajemy. Lekko solimy calosc.

Procedimento:
1. Soffriggiamo 2 spicchi d'aglio nell'olio evo. Togliamoli.
Aggiungiamo le seppie e le rosoliamo.
Mettiamo il vino e lo evaporiamo.
2. Togliamo la buccia delle patete, laviamole. Tagliamole grossolanamente.
Aggiungiamo alle seppie e rosoliamole.
3. Aggiungiamo i pelati a pezzettoni. Mettiamo un po' di sale.



4. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, do miekkosci. Ziemniaki i seppie ugotuja sie mniej wiecej w tym samym czasie (ok. 20 - 30 minut).

5. Dodajemy posiekana natke pietruszki. Doprawiamy pieprzem i podajemy.

4. Copriamo con il coperchio e cuociamo a fuoco molto lento. Fino a che saranno morbide; patate e seppie cuociono più o meno nello stesso tempo (20 - 30 minuti).
5. In fine serviamo con una bella spolverata di pepe e prezzemolo tritato.





Mniam! Polecam Wam serdecznie :-)

Gnam, gnam! Vi consiglio questo piatto vivamente :-)

7 commenti:

  1. Jak widze takie posty i zdjecia, to sie jeszcze bardziej ciesze, ze twoj komp juz chodzi ;) Cudowny przepis na najblizsza niedziele - zrobie na pewno.

    RispondiElimina
  2. Chętnie wypróbuje Twój przepis, mątw mam pod dostatkiem!
    Pozdrawiam,
    SWS

    RispondiElimina
  3. Wierzę, że pyszne :). Lubię owoce morza z ziemniakami, zwłaszcza ośmiornicę, a ostatnio też krewetki mi smakują w ich towarzystwie. Z mątwami też muszę kiedyś spróbować.
    Uściski.

    RispondiElimina
  4. szybko przeglądając przepisy na durszlaku przeczytałam "martwy ziemniak" :)
    uwielbiam owoce morze, jeśli tylko uda mi się zdobyć mątwy wypróbuję

    RispondiElimina
  5. Jejciu, nigdy nie jadłam mątwy. Sama nie wiem ,czy bym się odważyła,ale slyszałam,ze smaczne są.
    Ja średnio sie lubuję w owocach morza, raczej właściwie wcale. No,ale nie mówię, może kiedyś skosztuję;)
    Pozdrawiam.

    RispondiElimina
  6. ojej...wygląda naprawdę zachęcająco.
    ale mątw jeszcze nie jadłam. i nie wiem, czy kiedykowiek będę mieć okazję. jednak przepis bardzo fajny i pozornie łatwy ;]

    RispondiElimina
  7. @ miss_coco i MZ milo Was widziec i dajcie znac jak wyszlo :-)

    @ LQ a wiesz, ze ja wlasnie tej salatki z osmiornicy jeszcze nie zrobilam. Musze nadrobic :-)

    @ Kas,majana i Karmel-itka jak tylko zdobedzecie matwy to serdecznie Wam to danie polecam.

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...