na pulpety:
0,5 kg mielonego miesa wolowego lub wolowo-wieprzowego
100 g chleba lub czerstwej bulki
2 - 3 lyzki drobno startego parmezanu lub pecorino
2 jajka
garsc posiekanej natki pietruszki
sol i pieprz
fior di latte (mozzarella krowia) lub inny ser tego typu
na sos:
2 zabki czosnku
ok. 700 ml przecieru pomidorowego (passata)
sol
swieza bazylia
oliwa
Wykonanie:
Jak to z pulpetami :-) Chleb lub bulke namaczamy w wodzie lub mleku. Dokladnie odciskamy i dodajemy do mielonego miesa. Dodajemy jajka, parmezan, posiekana natke. Doprawiamy na sol i pieprz i dokladnie wyrabiamy. Ser kroimy w kostke. Mieso dzielimy na porcje. Na placuszku miesa ukladamy ser i z masy formujemy kulke, tak aby ser znalazl sie wewnatrz.
W rondlu, w ktorym bedziemy przygotowywac danie, na oliwie zbrazawiamy lekko zgniecione zabki czosnku i je usuwamy. Nastepnie na oliwie obsmazamy pulpety. Zalewamy je przecierem pomidorowym i lekko solimy do smaku. Przykrywamy pokrywka i na wolnym ogniu gotujemy okolo 30 minut, az sos odparuje i zgestnieje. Gdy sos jest gotowy sprawdzamy czy nie nalezy dosolic i dodajemy pare poszarpanych lisci bazylii. Dlaczego bazylie na koniec? Wg mnie bazylia dlugo gotowana w sosie traci zupelnie aromat. Dodana na koncu, praktycznie na surowo, go zachowuje.
Podajemy na drugie danie. Sos, jak to zwykle bywa, wykorzystujemy do okrasy makaronu, ryzu itp. na pierwsze danie.
Dzieci, zwlaszacza male, takie pulpety uwielbiaja.
P.S. Jesli chcecie mozecie najpierw zagotowac sos i pozniej wrzucic surowe pulpety bezposrednio do goracego sosu. Ja wole je jednak najpierw obsmazyc :-)
Hmmm...pycha! Moje dziecko je uwielbia!
RispondiEliminaW szpitalu bylam tylko raz i nie dawali nam pulpetow :) Ale gdyby dawali takie, to za nic nie chcialabym stamtad wychodzic.
RispondiEliminaja też najpierw obsmażam. twoje wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam
RispondiEliminaOj znam je tez :) Ja jednak robie bez mozzarelli, ale wole zdecydowanie Twoja wersje ;) Niektorzy na Sycylii dodaja do srodka pecorino albo caciocavallo- tez musi byc smaczne.
RispondiEliminaPulpeciki są niezawodne.Ja dziś także robiłam w sosie pomidorowym:)
RispondiEliminaPozdrowienia:)
Musze przestac tu zagladac zaraz z rana bo mnie doslownie skreca:-)))
RispondiEliminadzięki za podpowiedz kolejnego pomysłu do Frittatine-wykorzystam chętnie. Najfajniejsze jest też to, że kuchnia włoska bardzo pasuje moim dzieciom więc warto wykorzystać ten moment póki mają fazę na ciągnące się sery i ulubione smaki. Pozdrawiam serdecznie
RispondiEliminapulpety rewelacja polecam ten przepis prawdziwe wloskie danie
RispondiEliminaCudowne, rozplywaja sie w ustach! Niestety zapomnialam zakupic mozarelii, wiec byly bez, podejrzewam ze z mozarella sa jeszcze bardziej zachwycajace! Dziekuje, prosze o wiecej :)Ps. w mojej wersji dodalam jeszcze wiecej ziol, przypraw: smoked paprika, rozmaryn, tymianek :)
RispondiElimina@ Milo mi, ze pulpety w pomidorach Wam wszystkim posmakowaly :-)
RispondiEliminaDziekuje za komentarze.
Od kilu lat śledzę bloga, stronę i korzystam z przepisów.proszę dalej prowadzić w takiej formie jestem zauroczony jest tu klimat, żetelność i wiele serca do gotowania i czytelników. Serdecznie I smacznie pozdrawiam. Fan z Polski.
RispondiElimina